Google objavio svoje statističke podatke vezane za borbu protiv piraterije


Google je finansirao novo izdanje svog godišnjeg izveštaja u kojem opisuje napore u suzbijanju sadržaja koje krši autorska prava.

Google-ovu borbu sa piratskim sadržajem donekle otežava činjenica da Google s jedne strane posvećen da kreatorima sadržaja omogući što lakše deljenje i monetizaciju njihovog sadržaja, a druge strane bori se sa korisnicima koji dele tuđi sadržaj bez dozvole kršeći time autorska prava.

Među zanimljivim podacima iz izveštaja treba izdvojiti podatak o 100 miliona američkih dolara uloženih u sistem Content ID za upravljanje problematikom autorskih prava koji se bazira na veštačkoj inteligenciji i mašinskom učenju, s time da investicija uključuje zapošljavanje stručnjaka te nabavku potrebne opreme za njegovu realizaciju. Content ID koristi oko 9000 partnera iz filmske, muzičle industrije i televizijskih kuća.

Takođe, uklonjeno je oko 3 milijarde URL-ova koji su vodili prema piratskom sadržaju, 500 internet stranica nedeljno označeno je zbog distribucije piratskog sadržaja, a 10 miliona reklama odbijeno je zbog sumnje u kršenje autorskih prava.

Na kraju Google ističe i svojih pet principa na kojima se temelji njegova borba protiv sadržaja koji krši autorska prava. Prvi princip predviđa stvaranje legalne alternative bolje kvalitete koji će pokriti veći krug korisnika (pojedini sadržaj se piraterizuje kada je korisniku teško da dođe do legalnog sadržaja).

Drugu načelo dotiče se činjenice da pirati zarađuju na oglašivačkom sadržaju pa je jedan od ciljeva sprečiti njihovo oglašavanje uporabom Google-ovih servisa. Treći princip propisuje efikasnost, delotvornost i skalabilnost što se tiče inicijativa u borbi sa piraterijom.

Četvrti princip tiče se mogućnosti lažnog prijavljivanja o sadržaju koji krši autorska prava na što takođe treba obratiti pažnju, dok posljednji peti princip naglašava potrebu za transparentnošću u čitavom procesu borbe protiv piratskog sadržaja.

Sledeći link vodi prema PDF dokumentu koji sadrži čitav Google-ov izveštaj o njihovoj borbi s piratskim sadržajem.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.