Google želi da natera programere da drastično smanje veličine svojih aplikacija


Google je nedavno održao svoj standardni događaj, Playtime, na kojem predstavlja svoje novitete na područiju razvoja softvera i to direktno programerima koji rade na razvoju novih aplikacija. Dakle, događaj je namenjen stručnjacima koji razvijaju aplikacije za Android, kako bi im pomogao u lakšem i kvalitetnijem razvoju aplikacija, ali i istovremeno predstavio sve novitete koji su postignuti na tom područiju.

Ovaj posljednji događaj bio je usmeren isključivo na činjenicu da je potrebno smanjiti veličinu aplikacija koje se nalaze na Google Play Store-u. Naime, Google je sproveo istraživanje u kojem je jasno dokazano kako korisnici češće odustaju od instaliranja aplikacija, ako su one izuzetno velike – odnosno troše puno memorije i data saobraćaja kod preuzimanja. Konkretno, svakih novih 6MB koje neki instalacioni paket aplikacije ima, tera jedan posto korisnika od instalacije.

Google želi smanjiti veličinu datoteka za preuzimanje prilikom instaliranja aplikacija, za šta su osmislili kreativno rešenje. Predstavili su novu opciju objave aplikacija za programere, koju su nazvali Android App Bundle. Ideja iza ovog rešenja sasvim je jednostavna i intuitivna te ja zapravo zanimljivo kako se pre toga nitko nije setio.

Naime, Google će iskoristiti postojeće instalirane aplikacije, kako bi smanjio broj nepotrebnih preuzimanja paketa. Naime, aplikacije koje su već instalirane na pametnom telefonu ili tabletu imaju neke delove programa (pakete) koji se mogu iskoristiti i u aplikaciji koju korisnik želi da preuzme. Na kraju, nema smisla preuzimati ono što se već nalazi na korisnikovom uređaju.

Laički rečeno, ako odete u prodavnicu da kupite sastojke za neke recept, nema smisla kupovati sastojke koje već imate kod kuće – nego samo one koji vam nedostaju. Tako će funkcionisati i novi sistem aplikacija na Google Play Store-u, što će omogućiti značajno smanjenje veličine aplikacija. Google će ovime osigurati već broj preuzimanja aplikacija, a programerima omogućiti da što više smanje broj elemenata koje moraju objavljivati sa svojom aplikacijom. Ideja zvuči super, a sada je samo još potrebno da je usvoje programeri širom sveta.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    I mi zelimo da chrome jede manje rama pa nista


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.