iOS 12.1 doneo usporavanje novijih iPhone-a


Na samom kraju prezentacije novih iPad-a, MacBook Air-a i Maca mini, protekloga je utorka Tim Cook napomenuo i kako je toga dana u distribuciju puštena finalna verzija iOS-a brojčane oznake 12.1. Prema obećanju datom na predstavljanju novih iPhone-a u septembru, ovaj iOS donosi nekoliko opcija koje će moći iskoristiti samo vlasnici baš tih novih telefona.

U iOS-u 12.1 tako je sada moguće aktivirati dual SIM opciju, pa u iPhoneima XS, XS Max i XR imati jednu fizičku SIM karticu i jednu digitalnu eSIM karticu – na tržištima gde to operateri podržavaju. Isto tako srećnici (ili bolje rečeno bogataši) koji su si već priuštili neki od novih iPhone-a moći će podešavati dubinsku oštrinu fotografija kod snimanja portreta u realnom vremenu.

Svi ostali koji će nadograditi svoje iPhone i iPade dobiće mogućnost grupnih FaceTime poziva s do 32 učesnika i preko 70 novih emoji-ja za korišćenje u aplikacijama za dopisivanje. I tu završavaju one dobre, na sva zvona oglašavane funkcije novog iOS-a.

Ono o čemu Apple mnogo ne govori jeste činjenica da će kontroverznu aktivnost usporavanja starijih iPhone-a, kada im baterija degradira do određenog kritičnog nivoa, proširiti i na ne tako stare modele. Opcija koja je podigla mnogo prašine, i čije je isključivanje Apple bio gotovo prisiljen omogućiti, do sada je zahvaćala samo iPhone do generacije 7. Međutim, iOS 12.1 proširio ju je i na iPhone 8, 8 Plus te čak i iPhone X.

Sva tri prošlogodišnja modela sada će automatski, kada zabeleže da je maksimalni kapacitet baterije pao ispod 80%, s vremena na vreme usporavati rad procesora kako se baterija ne bi "šokirala" i naglo ispraznila. Ovo se obično događa kada je baterija slabije napunjena a korisniku treba više aplikacija odjednom, pa se sistem preoptereti i dovede do iznenadnog gašenja uređaja.

Usporavanje starijih modela je, naravno, moguće isključiti u izborniku Settings > Battery > Battery Health kao i do sada, sa jedinom razlikom što Apple pod "starijim" uređajima kojima je ono potrebno sada smatra sve osim najnovijih iPhone-a.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.