Japanski ministar za cyber bezbednost nikada nije koristio računar


Yoshitaka Sakurada je 68-godišnji japanski političar koji se u raznim strukturama vlasti te zemlje nalazi od sredine devedesetih godina prošlog veka, a odnedavno obavlja i funkciju ministra za strategiju cyber bezbednosti u vladi Japana. Istovremeno je zadužen i za organizaciju Olimpijskih igara koje će se u Tokiju održati 2020. godine.

Na ovim političkim položajima Sakurada je glavni čovek tima koji treba da osigura da Olimpijske igre budu zaštićene od hakerskih napada, a u medije je ovih dana došao zbog jednog iskrenog priznanja. Naime, kao odgovor jednom nezavisnom zastupniku u parlamentu Sakurada je izjavio kako – nikada u životu nije koristio računar.

"Još otkako sam imao 25 godina i postao nezavisan davao sam uputstva svojem osoblju i sekretaricama. Nikad nisam koristio računar" – priznao je prvi čovek Japana zadužen za cyber bezbednost. Opozicija je ovo iskoristila za oštre reči osude prema samom Sakuradi i njegovom šefu, premijeru Shinzu Abeu koji ga je na ovaj položaj postavio prošlog meseca. Informatički nepismeni šef cyber bezbednosti u tome ne vidi problem i navodi kako se "cela vlada treba baviti tim problemom" i ne vidi u čemu je problem.

Na dodatna pitanja zastupnika, među ostalim, odgovorio je i kako "ne tipka na računaru". Kada su ga upitali smeju li se u nuklearnim elektranama, zbog bezbednosti, koristiti USB stickovi, ministar nije mogao odgovoriti na to jer – nije znao šta je USB stick.

Osim u Japanu ovaj je slučaj izazvao i mnogo pažnje u ostatku sveta, pa na društvenim mrežama i u medijima ne nedostaje reakcija.

I eto, izgleda da postavljanje nekompetentnih političara na rukovodeća mesta očito nije specijalnost vladajućih stranaka samo u našim krajevima...

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.