Microsoft rešio problem sa aktivacionim serverima, Pro licence Windows-a 10 su opet Pro


Microsoft u zadnje vreme nema puno sreće sa Windows-om 10. Svako malo se dogodi neka manja ili veća greška zbog koje se korisnici nalaze u neprijatnim situacijama. Zadnja greška većih razmera bila je ona sa brisanjem podataka. Podsetimo, deo korisnika je nakon nadogradnje Windows-a 10 na October 2018 Update ostao bez podataka – Windows ih je jednostavno orbisao. Ko je imao backup dobro je prošao, izgubio je tek nešto dodatnog vremena dok je vratio podatke. Ali, oni koji su pravljene backupa odlagali za neki drugi put našli su se u velikim problemima.

Srećom po njih Microsoft je pronašao rešenje, ali ih je svaki korisnik koji je ostao bez podataka morao lično kontaktirati kako bi svoje podatke vratio nazad. Da je problem sa zadnjom velikom nadogradnjom bio veliki najbolje potvrđuje njihov sledeći korak – povlačenje nadogradnje na neodređeno vreme.

Taman kad su se korisnici koliko-toliko opustili dogodio se novi problem koji ih je koštao nešto živaca i vremena. Na računarima na kojima se nalazi instaliran Windows 10 Pro odjednom su se počele pojavljivati poruke kako njihova licenca nije ispravna. Da je na računaru pronađena digitalna licenca za Windows 10 Home, a da je korisnik instalirao i koristi Windows 10 Pro.

Takva licenca je bila automatski deaktivirana te su korisnici upućeni na kupovinu nove. Prema pisanju korisnika problem sa licencama je jednako pogodio kako one koji su korisnici Insiderskih Windows-a 10 tako i one koji su legalno kupili Windows 10 Pro pre godinu ili dve, ali i one koji su tek nabavili nov računar te su krenuli da aktiviraju Windows po prvi put.

Korisnici su počeli da prijavljuju svoje probleme Microsoft-u koji se ubrzo i službeno oglasio na svojim internet stranicama. Microsoft je potvrdio navode korisnika i pojasnio kako imaju privremenih problema sa aktivacionim serverima za Windows 10 Pro. Kako navode, problem je globalan – njime su pogođeni japanski, korejski, američki i korisnici u mnogim drugim zemljama.

Takođe su naveli kako su odmah pristupili rešavanju problema te kako očekuju da će isti biti rešen kroz jedan do maksimalno dva radna dana. Dok ovo čitate problem je već rešen – prema Microsoft-u njime je bio pogođen manji broj korisnika. U slučaju da ste među njima i ako vam se na desktopu trenutno prikazuje watermark, isti će sam od sebe nestati kroz sledećih 24 sata čim se zakrpa aplicira na računar.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.