Microsoft: Veliki broj piratskih Windows licenci na azijskom tržištu


Prema pisanju The Economic Times-a, Microsoft je sproveo sopstveno istraživanje o stanju što se tiče legalnih licenci za Windows na azijskom tržištu. Microsoft je u razdoblju od maja do jula ove godine na azijskim tržištima sam kupio određen broj računara.

Prema utvrđenom, nakon kupovine gotovo svi računari kupljeni u Južnoj Koreji, Maleziji, Vijetnamu i Tajlandu došli su sa nekim piraterizovanim softverom, 91% računara kupljeni na indijskom tržištu i 90% računara na indonezijskom tržištu došlai su sa piratizovanom Windows licencom.

Oko 83% svih računara kupljenih na azijskom tržištu došli su sa predinstaliranim nelicenciranim Windows-om. Najmanje piratizovanih Windows licenci zabeleženo je u Filipinima (njih 43%).

Osim piratizovanog softvera Windows je na kupljenim računarima zabeležio i različit malware (prisutan na većini kupljenih računara) te softve koji služi rudarenju kriptovaluta bez korisnikovog znanja.

Microsoft nije otkrio na koji način će postupiti sa prodavcima koji su uz računare prodavali piratizovani softver, ali moguće su određene sudske tužbe.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
2
  1. Interesantna činjenica je da je kod nas retko predinstaliran Windows na računarima, ali ima prodavnica koji nude i sa OEM-om. Pitanje je: kakva bi statistika bila kada bi se radila kod nas na takvim računarima i šta bi se sve u njima našlo?


  2. Анониман kaže,

    Sta bi se naslo? Pa nista, vrv 90% fizickih lica koristi piratske verzije windowsa a po mojoj proceni nekih 15% pravnih lica koristi isto ilegalne verzije, jer svako fizicko lice mora da ima licencirani windows, (velike kompanije i firme sigurno dok manji privrednici nemaju u vecini slucajeva).


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.