Novi Intel-ovi 48 jezgreni procesori


Novi procesori koje je predstavio Intel nisu namenjeni desktop računarima, već sistemima visokih performansi poput superračunara i data centrima, odnosno serverima.

Tu je nova "porodica" Xeon Cascade Lake-AP (Advanced Performance) procesora koji dolaze sa do 48 jezgri i podržavaju 12 kanalaDDR4 memorije.

Intel je dizajnirao tu novu liniju čipova za data centre na MCP (Multi-Chip Package) arhitekturi, što znači da se svaki procesor sastoji od više "dieva", baš poput AMD-ovih EPYC i Threadripper procesora. Stoga možemo slobodno reći da je ovo Intel-ov odgovor na dosadašnju prednost AMD-ovih 32-jezgrenih EPYC procesora namenjenih data centrima.

Osim ovih procesora, Intel je predstavio i liniju Intel Xeon Cascade Lake-AP (Advanced Performance) procesora koji dolaze sa do 48 jezgri po čipu i podržavaju 12 DDR4 kanala, omogućujući do 96 jezgara i 24 DDR4 kanala u 2P (dual-socket) serverima). Intel još nije potvrdio sadrže li procesori funkciju Hyper-Threading, koja bi donela 96 threadova po čipu.

Intel tvrdi da procesori donose najviše dostupne performanse za najzahtevnije zadatke u HPC, AI i IAAS sistemima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2019 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.