Novi iPad Pro je zaista brži od vašeg laptopa, ali...


Prilikom nedavnog predstavljanja najnovijih tableta, Apple-ovci su se pohvalili da je njihov novi iPad Pro brži od čak 92% laptop računara isporučenih u svetu u zadnjih godinu dana, što može zahvaliti novom A12X Bionic procesoru sa osam jezgara.

Za potvrdu ovih tvrdnji nije trebalo čekati dugo, a ona je stigla sa Geekbench-a. Tako novi iPad Pro sa 6 GB RAM-a u Multi-Core izvođenju postiže neverovatnih 18000 bodova, a u Single-Core 5000. Najzanimljiviji detalj je što iPad postiže bolje rezultate od Intel-ovog i7 procesora sedme generacije, koji k tome radi na višem taktu. Da bi stvar bila još zanimljivija, novi iPad Pro pritom pobeđuje i Apple-ov MacBook Pro.

Ovo je zapravo samo nastavak priče o pobedi Apple-ovih čipova nad konkurencijom, pa eto, čak i u poređenju sa Apple-ovim MacBook laptopovima koji koriste Intel-ove procesore, ali sada se samo po sebi nameće pitanje zašto Apple u MacBook računare ne ugrađuje sopstvene procesore? Naime, na istom eventu predstavljena je i nova generacija MacBook Air laptopova, ali Apple je u njih ipak ugradio Intel-ove.

Znamo da benchmark testovi nisu savršeni, ali su trenutno najbolji alat za merenje i poređenje koje imamo. Međutim, treba imati na umu da njihova direktno poređenje na različitim platformama, odnosno operativnim sistemima baš i nije primereno.

Tako Apple-ovi procesori u iPhone-u na ovim testovima već godinama pobeđuju Android konkurenciju, ali niko još na Appel-ovom procesoru nije zavrteo Android kako bi poređenje dobilo na smislu. Pitanje je je li to uopšte moguće, ali znamo da je iOS lakši i pokazuje manju glad za resursima od Android-a, pa verovatno zato i na benchmark testovima pokazuje bolje rezultate.

Ista priča vredi i za iPad-e u poređenju sa laptopovima. S obzirom da A12X Bionic još nismo videli kako se snalazi sa macOS-om i/ili Windows-om, poređenje sa laptopovima je ipak nerealno.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.