Ovaj dron pere prozore umesto vas


Automatske mašine opremljene naprednom tehnologijom prete mnogim radnim mestima, a izuzetak nisu ni – perači prozora. Ovo zanimanje ne zahteva preterano velike veštine pa je logično da se našlo na popisu onih koje mogu obavljati i roboti, bilo je samo pitanje tko će i kada izraditi dovoljno dobro i sigurno rešenje. A ono se pojavilo u Letoniji.

Tamošnja kompanija Aerones inače se bavi dronovima i do sada su izradili letelice koje su sposobne da gase požare, pregledaju i odleđuju lopatice na vetro-elekranama, a po novome slično se rešenje može primeniti i za pranje prozora. Dron sa dvanaest rotora širok oko 3 metra na sebi nosi creva za pranje prozora pod pritiskom (10 do 500 bara), sunđere za ribanje, kao i kamere koje pilotima nude mogućnost upravljanja i nadzora nad radom ovog perača.

Iz Aeronesa kažu kako njihov dron može da pere prozore na zgradama visine do (za sada) 350 metara. Napajanje i dovod vode do letelice stižu sa tla, pa ona mora u svakom trenutku da bude "pupčanom vrpcom" vezana za kompresor i izvor struje na tlu. Ali, to joj omogućava i dugotrajan rad bez potrebe za baterijama na samom dronu, Za slučaj opasnosti dron-perač osiguran je sajlama spojenim na vrh zgrade, pa nema bojazni da će cela 55 kilograma teška letelica zbog kvara ili nepovoljnih vremenskih prilika pasti na tlo.

Kako cela stvar funkcioniše najbolje se vidi u priloženom videu.Ova vest je obradovala mnoge, s obzirom da u SAD svakih 10 sekundi pogine jedan perač prozora... ili ne? Pogledajte zanimljiv video na ovu temu :)

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.