Recenzija: Honor 8X


Honor, Huawei-jev ambiciozni pod-brend pametnih telefona, imao je agresivnu strategiju u proteklih nekoliko meseci, izdajući više modela iz srednje klase. Među uređajima srednje klase, poslednjih godina vodi se velika bitka, a jedan od najjačih igrača u tom segmentu definitivno je Honor, brend koji nudi vrlo dobre uređaje po pristupačnim cenama.

Nakon predstavljanja prošlog meseca, model 8X izazvao je veliku pažnju dela javnosti, a ovih dana stigao je i u prodaju u naše krajeve, što je bio dovoljan razlog da ga testiramo i prenesemo vam utiske iz prve ruke.

Specifikacija
- Ekran: 6,5″ IPS LCD 1080x2340px, 19.5:9, 396 ppi
- SoC: Huawei Kirin 710
- CPU: 4×2.2 GHz Cortex-A73, 4×1.7 GHz Cortex-A53
- RAM: 4/6 GB
- Interna memorija: 64/128 GB + microSD
- Povezivanje: WiFi, A-GPS, Bluetooth, NFC, micro-USB, FM Radio
- Kamera: 20 MP f/1.8 27mm PDAF + 2 MP senzor dubine
- Prednja kamera: 4 MP f/2.0 26mm + 2 MP senzor dubine
- Baterija: 3750 mAh
- Operativni sistem: Android 8.1 Oreo, EMUI 8.2

Plus
- Odličan kvalitet izrade
- Odnos ekrana i prednje površine
- Dvostruke prednje i zadnje kamere
- Natprosečna autonomija baterije

Minus
- Ne podržava brzo punjenje
- Stari micro USB jack


Dizajn i kućište

Jedna od karakteristika Honor 8X-a je njegov dizajn, nešto što ga razlikuje od drugih u svom cenovnom rangu. Može se pohvaliti sjajnim dual-ton dizajnom koji čini staklo na poleđini i premium osećaj, posebno za telefon sa cenom od oko 35.000 dinara. Honor ovo naziva "efektom vizuelnog grebanja" i kaže da je koristio više slojeva stakla da bi se to postiglo. Međutim, sjajana poleđina Honor 8X je pravi mamac za otiske prstiju, mrlje, pa čak i ogrebotine.

Još jedna prednost Honor 8X je njegov impresivan odnos između ekrana i kućišta koji je čak 91%, sa mnogo malom donjom bradom u odnosu na ranije Honor telefone kao što je Honor Play. U pitanju je 19,5:9 ekran na prednjoj strani, sa malim zubom na vrhu i minimalnim okvirom.

Još jedna promena koju smo sa oduševljenjem pozdravili je uklanjanje Honor logotipa na prednjoj strani. Telefon poseduje ekran od 6,5 inča, ali ima približno iste dimenzije kao i iPhone 8 Plus. Definitivno nije napravljen za udobnu upotrebu jednom rukom, pa smo tako većinu funkcija završili koristeći obe ruke. Ipak, ovaj telefon je relativno tanak na oko 7,8 mm.

Kombinacija stakla i aluminijumskog ovkra sa strane znači da je uređaj vrlo klizav, ali na svu sreću i za razliku od Huawei-ja, Honor u pakovanju prilaže i zaštitnu maskicu, koju toplo preporučujemo da iskoristite kako ne bi došlo do neželjenih oštećenja.

Honor 8X je dostupan u tri varijante boja - klasična crna, plava koja je zaštitni znak kompanije i crvena. Mi smo na testu imali plavu opciju koja izgleda odlično. Poleđina reflektuje svetlost kada telefon okrete u ruci. Crna je opcija za korisnike koji vole klasičan izgled, dok bi crvena boja bila za one koji zaista žele da se ističu.

Kamere na poleđini su blago ispupčene i vertikalno složene, ali su smeštene uz samu ivicu uređaja pa može doći do klackanja ukoliko volite da kuckate dok uređaj leži na stolu. Čitač otisaka prstiju je ulegnut u kućište, zadržao je logičnu centralnu poziciju, tako da je taman na dohvat kažiprsta. Vrlo je brz i precizan, tako da na njega nemamo zamerki.



Dugmići za uključivanje i kontrolu jačine zvuka nalaze na desnoj strani. Na levoj strani telefona nalazi se samo fioka za kartice. Ova fioka može u isto vreme da prihvati dve nano SIM kartice kao i microSD karticu.

Zatim Micro-USB port, priključak za slušalice 3.5mm, zvučnik i primarni mikrofon smešteni su na dnu. Ovde bi jako voleli da je USB tip-C konektor, ali je on izostao. Na vrhu je sekundarni mikrofon koji pomaže u otklanjanju spoljne buke tokom poziva.



Jedna od stvari koja nije prijatna na ovom uređaju je veličina slušalice. U pokušaju da zub bude što je moguće manji, Honor je ubacio malu slušalicu koja čini da slušanje tokom poziva bude malo frustrirajuće. Blago pomeranje telefona na uhu može potpuno da blokira zvuk tokom poziva.

Spomenimo još i da nije vodootporan, mada tako nešto je čak i nerealno očekivati za ovu cenu uređaja.

Ekran

Veliki 6,5-inčni IPS LCD ekran ima rezoluciju od 1080x2340 piksela, koja bi trebalo da bude dovoljno jasna za većinu ljudi, s obzirom na gustoću piksela od čak 397ppi. Ovaj uređaj ima i ima plavi svetlosni filter nazvan Eye Comfort Mode koji je sertifikovan od strane TÜV Rheinland, tako da olakšava korišćenje očima.

Ekran je dovoljno oštar, prikaz je u većini slučajeva odličan čak i na dnevnom svetlu, a toplo preporučujemo da unutar podešavanja uređaja zadate višu rezoluciju kao odabranu, jer se korišćenjem niže primeti pad oštrine.

Ipak, ono što smo takođe primetili jeste da uprkos prebacivanju na zadato podešavanje ekrana, ne postoji određeni prekidač koji bi isključio automatsku korekciju boja zavisno od ambijenta. Naime, u određenim uslovima kao da ekran promeni boje ili izgubi jedan deo kontrasta. To je primetno jer kontrast je na pristojnom nivou, a boje su generalno prezasićene, pa svaki njihov gubitak dolazi do izražaja. Ovaj problem se vrlo verovatno može ispraviti softverskom nadogradnjoim, što očekujemo da se uskoro i dogodi.

Hardver i performanse

Honor 8X dolazi sa Kirin 710 procesorom, a reč je o 12 nm osmerojezgrenom čipu čija četiri Cortex-A73 jezgra kucaju na taktu 2,2 GHz, a četiri štedljivija A53 na 1,7 GHz. Tu je i 4 GB RAM-a, što je za ovaj cenovni rang i uz ovaj procesor sasvim dovoljno. Osnovni model dolazi sa 64 GB interne memorije, a postoji i model sa čak 128 GB.

Tokom korišćenja nismo imali nikakvih problema sa radom procesora. Grafički deo posla koji obavlja Mali-G51 MP4 GPU je možda najslabija karika ovom procesoru, jer ima manjih problema sa najzahtevnijim igricama, čak i na najnižim podešavanjima. To nipošto ne znači da je igrivost umanjena ili da će doći do osetnog pada fps-a, ili pregrevanja čak i nakon dužeg igranja, već jednostavno grafika ne može da renderuje određene teksture pa prikazuje artefakte umesto njih.

Povezivanje

Kvalitet poziva bio je odličan sa pristojnim prijemom čak i u oblastima sa lošijim signalom. Tu su svi načini povezivanja koji se očekuju, WiFi, A-GPS, Bluetooth u verziji 4.2, NFC, pa čak i FM Radio. Kao što smo rekli, konektor je micro-USB, što je prava šteta, posebno zbog transfera fajlova u malim 2.0 brzinama.

Spomenimo i da Honor ima vrlo slabe vibro motore, pa je moguć veći broj propuštenih poziva ukoliko uređaj držite celo vreme na vibraciji.

Softver i interfejs

Još jedna karakteristika Honor uređaja jeste pozajmljivanje interfejsa od matične kompanije Huawei. Tako 8X dolazi sa EMUI 8.2.0 preki Android-a 8.1 Oreo. Ažuriranje Android Pie dolazi na Honor 8X, ali kompanija nije najavila zvanične vremenske rokove. Količina bloatvare-a nije smanjena. Dobijate unapred instalirane aplikacije Facebook, Netflix, Ebay, Booking i čak šest igrica.

Postoji aplikacija Phone Manager koja vam pomaže da oslobodite RAM-a, blokirate određene aplikacije, pratite korišćenje mobilnih podataka, proverite viruse i vodite proveru trošenja baterije. Za korisnika energije, ova aplikacija je uredan način da pratite vitale telefona.

Gestovi na EMUI su prisutni i korisni u mnogim situacijama. Možete prevući od donjeg centra da se vratite na početni ekran, povući nagore i držite da biste otkrili switcher aplikacija ili prevući prstom od donjeg levog ili donjeg desnog ugla da biste pokrenuli Google Assistant. Takođe možete prevući levo ili desno u bilo kojoj aplikaciji da se vratite na prethodni ekran. Nažalost, nedostaju dve ključne geste. Jedna je za spuštanje trake sa obaveštenjima, a druga za otvaranje menija sa aplikacijama. Ovo doduše možete ispraviti instalacijom gotovo bilo kojeg drugog alternativnog launchera, ali svakako bismo voleli da vidimo da Honor, odnosno Huawei poradi i na ovome.

Honor EMUI ima svoj dialler, kalendar, galeriju, muziku, video i e-mail. Takođe možete softverski sakriti zub u podešavanjima.

Honor 8X dolazi sa softverskim prepoznavanje lica. To prepoznavanje ne može se porediti sa 3D senzorima koji imaju neki vrhunski pametni telefoni. Honor 8X je uglavnom bio precizan u prepoznavanju naših registrovanih lica i brzo se otključavao.

Interesantno, ponudio je dobre rezultate u slabom svetlu i noću. Svetlost ekrana se automatski povećava kako bi prepoznalo lice. Ukoliko ne želite da koristite tu opciju, uvek vam preostaje senzor otiska prstiju koji smo već spomenuli.

Kamera

Honor 8X dolazi sa dve kamere na poleđini i dve na prednjoj strani. Što se tiče ovih na poleđini, konfiguracija izgleda ovako - 20 MP, sa otvorom blende od f/1.8 i pomoćnom kamerom od 2 MP sa senzorom dubine, koja služi za postizanje bokeh efekta i još neke trikove. Podržava snimanje video zapisa pri brzini od 480fps i usporava do 1/16 normalne brzine.

Interfejs kamere je krcat opcijama. Ističe pet glavnih režima - otvor blende, noć, portret, foto i video. Ostale opcije kao što su Pro, Slow-mo, Panorama, AR sočivo, HDR, vremensko ograničenje i još mnogo toga se nalaze pod odeljkom "Više". Aplikacija poseduje opciju AI Photography, slično kao i drugi nedavni telefoni Honor i Huawei brenda, a ta opcija se srećom može isključiti.

S obzirom na njegovu cenu, kvalitet fotografija je u skladu sa očekivanjima. Autofokus sa zadnjom kamerom je brz i uglavnom precizan pri dobrom osvetljenju, ali rezultujućim slikama ponekad nedostaje jasnoća. Noćni snimci izgledaju dobro na samom telefonu, ali nedostatak detalja je jasno vidljiv kada se gleda u punoj veličini. Toliko isticani AI režim fotoaparata je gotovo neupotrebljiv pri slabom osvetljenju, jer se samo pojačava saturaciju, čime previše ističe svetle boje koje onda izgledaju nerealno.

Prednja kamera od 16 megapiksela je mnogo bolja u smislu oštrine u kvalitetu slike i pruža dobru definiciju slike u dobro osvetljenim područijima. Noćni snimci su ispod proseka i na prednjoj kameri, a blic na ekranu malo pomaže. Dodatna 2MP kamera služi za bokeh efekt i kao senzor dubine, ali se nije pokazala baš kao najbolja.



Honor 8X podržava do 1080p video snimanje na 60fps, ali je 720p postavljen kao podrazumevani. Nedostatak bilo kakvog oblika stabilizacije je očigledan s obzirom na to kako izgledaju video snimci. Ulepšavanje radi za obe kamere, ali rezultati izgledaju izuzetno veštački. Prednja kamera ima blic na ekranu za loše osvetljenje, što malo pomaže u mraku.

Fotografije u uslovima dobrog osvetljenja ispadaju pristojno, većinom jače zasićenih boja, a neretko i pomalo neralnog HDR efekta, zavisno od ugla pada sunčevih zraka ili u kakvom je raspoloženju veštačka inteligencija i za koji se filter odliči. Tako ponekad u potpuno identičnoj sceni, sa pomeranjem kamere svega par milimetara i u razmaku od par sekundi, možemo dobiti potpuno različite fotografije. Zanimljiv dodatak je mogućnost prebacivanja iz AI režima čak i nakon snimanja snimka. Ovo je bilo korisno s obzirom da su neki od snimaka koje smo snimili pomoću AI režima izašli sa ekstremno jakim kontrastom.

U uslovima lošijeg osvetljenja isprobali smo noćni način koji bi trebao da napravi 4 sekundnu ekspoziciju, ali to je daleko dobroga. Možda smo previše očekivali. U svakom slučaju, kamera će poslužiti svrsi, ali nemojte previše očekivati.



Baterija

U početku smo bili skeptični na trajanje baterije obzirom na veliki 6,5-inčni Full-HD + ekran Honor 8X-a . Međutim, rezultati su impresivni, a telefon je trajao ceo dan sa jednim punjenjem do vrha. Naša upotreba uključivala je pregledanje aplikacija za društvene medije i proveru email-ova ceo dan, kao i strimovanje nekoliko YouTube video-snimaka i 15-minutnih igara, koristeći i 4G i Wi-Fi mreže. Prosečan korisnik čak može bez problema i 2 dana da koristi ovaj uređaj, bez potrebe da ga stavi na punjač.

Tokom testa, 3750 mAh baterija Honor 8X-a uspela je da reprodukuje nešto malo manje od 15 sati HD videa.

Ono što se jedino može zameriti jeste nedostatak brzog punjenja. Za punjenje od 0 do 100 procenata potrebno je nešto više od 2 sata sa njegovim punjačem od 10 V. To je malo neprijatno iznenađenje, pogotovo u današnje vreme. Uz to, ulaz za punjenje je stari micro USB, što je nakon 3 godine USB-C ulaza na sceni, blago rečeno neshvatljivo. Jedino logično objašnjenje stoji u tome da je Huawei, odnosno Honor, imao viška starih ulaza koje im je bilo žao da bace.

Utisak

Honor pokušava da prodre na tržište sa dobrim i relativno pristupačnim phabletom koji nudi dobru vrednost za novac. Ne samo što telefon izgleda dobro, već je odličan zbog svoju cenu zahvaljujući novom HiSilicon Kirin 710 SoC-u, čak 4 GB RAM-a i 64 GB memorije u početnom modelu.

Druge prednosti Honor 8X modela svakako uključuju njegov izgled, ekran živih boja i brze biometrijske bezbednosne funkcije. Međutim, rezultati kamere vas neće toliko oduševiti, korisnički interfejs je mogao da izgleda bolje i oštrije, a brže punjenje bi bilo izuzetno korisno.

Sve u svemu, za svoju cenu nudi odličan skup mogućnosti, a sve je upakovano u sjajno kućište. Verujemo da će biti odličan izbor za sve kupce plićeg džepa, a spomenimo još i da je dostupan kroz ponude mobilnih operatera (doduše za sada samo Telenor) za sve one koji ne žele da odmah iskeširaju punu cenu koja se kreće oko 35.000 dinara.

Uređaj na test ustupio: Honor

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
5
  1. Nikola kaže,

    Ovo mi bas deluje kao best buy za ove pare


  2. Анониман kaže,

    Ja kao prvo ne razumem uopste ekipu iz ITvesti odakle im ideja da napisu "veoma pristupacnu cenu"? Huawei uopste nije nista jeftiniji niti bolji od konkurencije, i ne razumem zasto bi neko dao 300e za taj krs kada mozes da uzmes npr LG G6 flagship telefon za iste pare koji je jedno 4x bolji. I skroz mi je ne jasno dal su ljudi toliko glupi i kako ne vide da je Huawei digao cene i izjednacio se sa Samsungom i ostalim proizvodjacima? Mozda je pre nudio solidno dobro ma malo para sada je to skroz druga prica. P20 model uopste nije nista jeftiniji od S9 i svako normalan bi pre uzeo S9 ili S9+.


  3. LG G6 je prošlogodišnji model i ima razlog zašto je sada jeftin - bio je u startu lošiji od svoje konkurencije, nije se prodavao, ne prodaje se ni sada, sledeće godine nećeš imati softverska ažuriranja. Kao prvo ne piše da je "veoma" nego "relativno" pristupačan, ne znam gde si to video. Kao drugo, telefon sa ovakvim karakteristikama, ovakvim dizajnom i kvalitetom same izrade (a veruj mi da je kućište kvalitetnije nego na G6) nema za ove pare, barem ne u Srbiji :)

    Sve ima svoj plus i minus, ali ovaj telefon iskreno nudi dosta za te pare.


  4. Maxi kaže,

    Izašao danas honor 10 lite, još bolji za manje novca, pa novi p smart pogledajte spec, za 170 evra. Huawei/honor gazi


  5. Анониман kaže,

    Bojane, ne shvati nista licno, samo je uvek bolje uzeti flagship star jednu pa makar i dve godine jer svaki flagship ima 2god zagarantovana azuriranja a srednji rang ima godinu samo, I iskreno koga briga da li ce koristiti oreo ili nougat ili pie il sta vec, razlike su veoma male, bitne su performanse telefona kao i kamera. Kamere i display telefona srednjeg ranga nikada nece biti kao na nekom flagshipu pa makar staorm i 2 god a da ne pricamo o procesoru. Po meni je bolje kupiti novi S7 edge npr koji ima sve moguce,3x bolji ekran, bolji procesor, isto rama kao i memorije, da ne pricamo o kvalitetu izrade jedino do duse malo zastareo dizajn.


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.