Recenzija: Nokia 3.1


HMD Global, Nosilac licence za Nokia telefone, ove godine je prilično aktivan. Izdali su veliki broj povoljnih modela, a među njima je jedan od najzanimljivijih Nokia 3.1, naslednik prošlogodišnjeg modela Nokia 3. Ovaj model je interesantan jer je namenjen kupcima plitkog džepa.

Cena u slobodnoj prodaji je nešto viša nego što je bila cena prošlogodišnjeg modela u trenutku predstavljanja. Da li su ipak preterali, saznajte u natavku...

Specifikacija
- Ekran: 5.2" IPS LCD, 720 x 1440, 310 ppi, Gorilla Glass
- SoC: Mediatek MT6750
- CPU: Octa-core (4x1.5 GHz Cortex-A53 & 4x1.0 GHz Cortex-A53)
- GPU: Mali-T860MP2
- RAM: 2 GB
- Interna memorija: 16 GB, proširiva microSD karticama do 256 GB
- Povezivanje: WiFi, A-GPS, Bluetooth, microUSB, USB-OTG, FM radio, DLNA, 2G, 3G, 4G
- Kamera: 13 MP, f/2.0, AF, LED blic, HDR, panorama
- Prednja kamera: 8 MP, f/2.0, autofocus, HDR, 720p
- Baterija: 2990 mAh
- Operativni sistem: Android 8.1 Oreo

Plus
- Solidan 18:9 ekran
- Čist Android

Minus
- Plastični dizajn
- Nema USB-C
- Mala interna i RAM memorija u početnom modelu


Dizajn i kućište

Cilj kompanije je da sa Nokia sa 3.1 modelom korisnik doživi vrhunsko iskustvo uređaja po pristupačnoj ceni, ali to je to teško učiniti jer sada smo okruženi gomilom uređaja, posebno iz Kine, koji nude daleko potpunije iskustvo.

Iako se dizajn možda ne ističe toliko i dalje izgleda atraktivno sa prednje strane i pozadi. Poleđina telefona je obojeni polikarbonat i nema tog premium osećaja kao kod Nokia 5.1 modela koji je od aluminijuma. Mi smo dobili na test model u crnoj boji, međutim nova Nokia 3.1 dostupna je i u plavoj i beloj boji.



Oko ivica ćete naći aluminijumski okvir koji je ugodan za držanje u ruci koji daje telefonu malo bolji izgled i osećaj u ruci.

Prava je šteta što je ostao prazan prostor ispod ekrana, on je odlično mogao da se iskoristi za kapacitivne tipke, ali nažalost nije. Nokia je ipak izabrala softverske koje će "ukrasti" jedan deo ekrana, ali verovatno je ta odluka doneta zbog štednje.

Ekran

Ekran na Nokia 3.1 modelu ima razmeru 18: 9, što je trend za mnoge telefone u 2018. godini i znači da je ekran viši nego što je to bio slučaj sa prošlogodišnjim Nokia 3 modelom. To je omogućilo kompaniji da napravi ekran veći - sada je 5,2 inča, a ne 5 inča - bez povećanja veličine telefona.

Tu je samo 720p (HD+) rezolucija, primetna je velika razlika u odnosu na Full HD, ekrane, ali tu ako u obzir uzmete činjenicu da je gustoća piksela 310 ppi, shvatićete da je to tek malo ispod Retina granice. Ekran ima solidan kontrast, prikaz boja na dnevnom svetlu je ipak nešto skromniji i u skladu sa cenom. Za ovaj novac ipak ne treba očekivati mnogo više.

Hardver i performanse

Unutar Nokia 3.1 nalazi se MediaTek 6750 1.5GHz čipset, a kompanija tvrdi da je 30% brža od originalne Nokije 3. Performanse su bile jedan od naših glavnih problema sa ovim telefonom, tako da se nadamo da će sledeći model doneti malo bolje rezultate.

U našem testiranju otkrili smo da je telefon dobro radi, ali tek sa osnovnim opcijama. Sve naprednije od pozivanja, poruka, i surfovanja će biti prilično usporeno. Često se dešava i da prilikom izlaska iz neke aplikacije čekamo na prikaz ikonica na početnom ekranu.

Postoje i 2GB RAM-a i 3GB RAM-a ovog telefona, pa bi se vi verovatno odlučili za kupovinu skupljeg i snažnijeg telefona sa 3GB, ali on nije dostupan u zvaničnoj prodaji u Srbiji. Što se tiče skladištenja, imaćete izbor od 16GB ili 32GB (takođe nije dostupno u Srbiji), a dok postoji podrška za microSD ako planirate popuniti ovaj telefon puni video zapisa, aplikacija i fotografija koje bi vam preporučili da se odlučite za viši. Iz nekog razloga na test modelu imali smo samo oko 7 GB slobodnog prostora.

Nažalost, Antutu Benchmark nije uspeo da do kraja istestira ovaj telefon, pa tako nemamo rezultat, a isto se desilo i sa Nokia 5.1 modelom.

Softver i interfejs

Nokia 3.1 dolazi sa softverom Android Oreo direktno iz kutije, a kompanija garantuje da će biti nadograđen na dve nove verzije softvera, tako da to znači da će dobiti Android P u nekom trenutku.

Nokia takođe obećava da će mesečne bezbednosne ispravke biti dostupne na telefonu tri godine od njenog puštanja, tako da će vam pružiti bezbrižnost da kupujete siguran telefon ako se odlučite za Nokia 3.1.

U pitanju je čist Android bez bilo kakvih dodtaka i izmena proizvođača. To je i dobro jer uređaj nije zatrpan gomilom tema, skinova i loših nadogranji interfejsa koji bi ga samo dodatno usporili.

Ono što smo primetili, a što nam je zasmetalo jeste predugo podizanje sistema. Ovo nije prvi put da se to dešava na Nokia telefonima, štaviše, svaki model je patio od istog problema. Zašto je to tako, ne znamo, ali verujemo da će Nokia to rešiti.

Nokia nije dodavala svoje aplikacije, pa su tako osnovne aplikacije zapravo Google-ove - Chrome kao browser, Google Photos za fotografije, Google kalendar... To je odlično jer ne morate da vodite računa o ažuriranju, sve se atomatski ažurira sa Play Store-a. Tu je i Google tastatura, jedna od najboljih, a po mnogima i najbolja softverska tastatura. Ukoliko vam se ipak ne svidi, nova vas čeka na Play Store-u, izbor je jako velik.

Povezivanje

Nokia 3.1 nudi sve što vam je potrebno od povezivanja - Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth u verziji 4.2, GPS, NFC je takođe podržan, a tu je čak i FM radio. Kvalitet poziva je dobar, baš kako se i očekuje. Nije bilo problema sa prijemom signala ni u zabačenim krajevima.

Prava je šteta što ovaj telefon nema USB-C već stari microUSB i to u 2.0 brzini, srećom podržan je USB On-The-Go, što znači da možete da po potrebi prikačite i neku eksternu memoriju.

Kamera

Ne očekujte ništa posebno od zadnje kamere Nokia 3.1 telefona. Ovog puta sočivo ima 13MP sa automatskim fokusom. U uslovima dobrog osvetljenja kamera postiže relativno dobre rezultate, dok u uslovima lošijeg i noću rezultati su pomalo tužni.

Naime, otvor blende je tek f/2.0, što znači da će pri lošijem osvetljenju fotografije patiti o velike zrnatosti. Ukoliko se odlučite za korišćenje blica, fotografije, posebno blžih objekata, često će biti spaljene od svetla. Iako tokom fokusiranja (koje uopšte nije brzo) blic lepo osvetli objekat, konačna fotogrfija ispadne previše osvetljena, čak ponekad i toliko spaljena da se ne vide detalji.



Primetan je nedostatak stabilizacije, ali to realno ni ne očekujemo u telefonu sa ovom cenom. Nažalost, krajnje fotografije i video snimci mogu dosta da vas razočaraju. Snimci su dobri za deljenje na drušvenim mrežama i generalno ništa više od toga. Često se desi da zbog sporog fokusa fotografije ispadnu malo mutne, tako da ćete možda morati opet da fotkate.

Na prednjoj strani je kamera od 8 megapiksela širokougaona (84,6 stepeni), tako da možete uklopiti puno svojih prijatelja i sebe, kao i dobiti solidan kvalitet snimaka..



Baterija

Unutar Nokia 3.1 smeštena je baterija od 2.990mAh, koju kompanija smatra da će vam trajati jedan dan uz normalnu upotrebu, ali verovatno neće trajati dva dana. Uz neku normalnu upotrebu, par poziva, društvene mreže i malo surfovanja ovaj telefon je bez problema izdržao od jutra do večeri sa jednim punjenjem

Na ovom telefonu takođe nema brzog punjenja, a ni bežičnog (mada to nismo ni očekivali). Punjenje je relativno sporo, tako da ukoliko se spremate za večernji izlazak, a baterija vam je pri kraju, obavezno ga stavite na punjenje bar sat vremena ranije. Takođe, kao što smo rekli nije dostupan USB-C, već ćete ga puniti preko microUSB porta na dnu telefona.

Utisak

Ne očekujte vrhunske performanse ili fotografije sa Nokia 3.1 modelom. Zapravo, ne očekujte puno generalno. Dakle, ukoliko nemate velika očekivanja, a u isto vreme ne želite da izdvojite puno novca za uređaj, Nokia 3.1 može da bude rešenje.

Cena od 19.999 dinara je možda malo previsoka ako uzmemo u obzir da u mnogim pogledima bolja Nokia 5.1 košta tek malo više - 23.999. Isto tako, i konkurencija u ovom rangu ima šta da ponudi, pa pored gomile uređaja iz Kine za istu cenu možete dobiti i nešto malo bolji Samsung Galaxy J4+.

Uređaj na test ustupila: Nokia

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    Skupo,nisu više povoljni


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.