Recenzija: Samsung Galaxy J4+ i J6+


Ponuda telefona nikada nije bila veća, a u moru jeftinih i relativno sličnih uređaja teško je snaći se i izabrati najbolju ponudu. Kineski proizvođači su sve prisutniji na našem tržištu, pa tako pored Huawei-ja i njegovog brenda Honor, na našem tržištu se pojavio čak i Xiaomi. Jeftinih telefona je sve više, a svoj odgovor u ovom segmentu tržišta nedavno je dao i Samsung modelima J4+ i J6+ koji su pre svega namenjeni tržištima u razvoju. Ovi telefoni namenjeni su kupcima koji nemaju ogromne količine novca za trošenje, nemaju preteranih zahteva, ali žele moderno dizajnirane telefone.

Zbog velike sličnosti ova dva modela, odlučili smo da ih testiramo zajedno i ujedno uporedimo. Da li se isplate, saznajte u nastavku.

Specifikacija
- Ekran: 6,0″ IPS LCD, 720 x 1480px, 18.5:9 odnos (~274 ppi gustoća)
- SoC: Qualcomm Snapdragon 425
- CPU: 4×1.4 GHz Cortex-A53
- RAM: J4+ 2 GB, J6+ 3/4 GB
- Interna memorija: 32 GB, microSD do 512 GB
- Povezivanje: WiFi, Bluetooth, micro-USB 2.0, USB On-The-Go, 4G
- Kamera: 13 MP, f/1.9 (J6+ dodatna 5 MP, f/2.2)
- Prednja kamera: J4+ 5 MP, f/2.2; J6+ 8 MP, f/1.9
- Baterija: 3300 mAh
- Brzo / bežično punjenje: Ne / Ne
- Operativni sistem: Android 8.1 Oreo

Plus
- Atraktivan izgled
- Odlična baterija

Minus
- Nema senzor otiska prsta (odnosi se na J4+)
- Slabe performanse i sporo punjenje
- Kamere su mogle da budu bolje

Dizajn i kućište

Ova dva telefona su praktično identična u pogledu dizajna. Jedine spoljne razlike su u tome što Galaxy J6 + ima dve kamere na leđima i šire dugme za uključivanje sa integrisanim senzorom otiska prsta na desnoj strani, dok Galaxy J4 + ima jednu zadnju kameru i običnu dugme za uključivanje.

Oba su dostupna u plavoj i crnoj boji, ali zlatna je ekskluzivna za Galaxy J4 + dok Galaxy J6 + dobija smelu crvenu boju, što je neobično za Samsung telefone. Osim ovih stvari, nemoguće je razlikovati dva modela. Oba imaju iste dimenzije, pružaju isti osećaj u ruci i imaju istu težinu.

Oba modela imaju ekrane od 18.9: 5, koje Samsung naziva Infinity Displays, iako strane ovih telefona nisu zakrivljene i još uvek postoji značajni okvir iznad i ispod. Staklo na prednjoj i zadnjoj strani je blago zaobljeno, a oba su prilično klizava. Postoji pattern vrlo sitnih tačaka ispod stakla na zadnjoj strani, a treba napomenuti da je kućište pravi magnet za otiske prstiju.

Na levoj strani telefona nalaze se dugmići za jačinu zvuka, kao i dva ležišta - jedna za jednu Nano-SIM, a veća za drugu Nano-SIM, kao i microSD karticu. To znači da ne morate da birate između druge SIM kartice i više skladišta. Oba telefona imaju 3,5 mm audio jack i (stare) Micro-USB portove na dnu i ništa na vrhu. Za zvučnike u gornjem desnom uglu telefona nalaze se sitni prorezi.



Galaxy J4 + uopšte nema senzor za otisak prstiju, a njegovo čvrsto malo dugme za uključivanje postavljeno je malo previše visoko za prijatno korišćenje. Senzor na modelu J6 + je prilično dobro smišljen jer je integrisan u dugme za uključivanje na bočnoj strani i potpuno utopljeno u suptilno udubljenje. Koriščenje neće biti baš zgodno za levoruke.



Oba telefona su relativno velika, čak i po današnjim standardima. Bićete srećni ako volite velike ekrane, ali nama baš i nisu bili prijatni za svakodnevnu upotrebu.

Ekran

Ekrani na oba telefona mere dijagonalno 6 inča sa rezolucijama 720x1480. Oba su svetla i živopisna, uprkos tome što ne koriste OLED panele kao što su skuplji modeli Samsung-a, ali zbog niske cene nešto je moralo da se žrtvuje.

Kontrast i prikaz boja čak i na suncu je jako dobar i u rangu ostalih telefona iz iste klase. Iako ekrani nisu Full HD, čak su i ispod retina granice sa svojih ~274 ppi, nećete primetiti da su lošiji od konkurentnih modela sa većom rezolucijom i istom veličinom ekrana. Samsung je ovde verovatno sitnim trikovima učinio da ekrani izgledaju bolje i da su boje toplije, prijatnije i da makar podsećaju na AMOLED ekrane.

Hardver i performanse

Uzimajući u obzir koliko je tržište pametnih telefona konkurentno, bili smo prilično iznenađeni kada je Samsung izabrao da Galaxy J4 + i Galaxy J6 + koriste Qualcomm Snapdragon 425 procesore. Ovaj SoC je predstavljen je krajem 2016. godine i videli smo ga na nekoliko ekstremno jeftinih telefona uključujući čak i Nokia 2.1 model.

Snapdragon 425 ima četiri jezgra ARM Cortek-A53 koji rade na 1.4GHz i vrlo osnovni Adreno 308 integrisani GPU. Galaxy J4 + ima 2GB RAM-a i 32GB memorije za skladištenje, a Galaxy J6 + ima 3GB RAM-a i 32GB memorije (mada postoji i model 4/64 GB). Interesantno, podrška za microSD ide do čak 512GB.

Nadali smo se da će Samsung na neki način uspeti da optimizuje svoj softver kako bi se dobro radio na ova dva telefona, ali to baš i nisu uspeli. Često je bilo sporo i frustrirajuće, više na Galaxy J4 +, najverovatnije zbog toga što ima samo 2GB RAM-a. Ponekad je trebalo par sekundi samo da se ikone početnog ekrana prikazuju nakon otključavanja ovog telefona, a jednostavne stvari kao što su rotiranje ekrana često uključuju dugačke pauze.

Na oba telefona, došlo je do prilične pauze prilikom pokretanja aplikacije kamere bilo sa početnog ekrana ili sa zaključanog ekrana, što je otežalo spontano snimanje. Performanse benchmark testova pokazale su da je izbor procesora mogao da bude bolji, a AnTuTu skor pogledajte iznad.

Povezivanje

Prvo što nam je zapalo za oko jeste stari micro USB konektor, što generalno nije loše, ali otežava proces standardizacije punjača. Videli smo da je čak i Apple na novom iPad-u Pro integrisao USB-C, što možda nagoveštava da bi isto moglo da se desi i na sledećoj generaciji iPhone-a. Svakako bi za budućnost bilo bolje da su izabrali USB-C, ali nažalost, generalno je praksa svih proizvođača da u jeftine telefone stave stare konektore.

Ostale karakteristike uključuju Wi-Fi 802.11n, Bluetootoh 4.2, GPS, i žiro senzor. Na sreću, oba telefona imaju senzore ambijentalnog osvetljenja. Takođe, Samsung je jasno naznačio da su oba telefona Widevine L1 DRM sertifikovana da podržavaju HD video streaming, bez sumnje kao odgovor na druge proizvođače visokog profila koji odlučuju da to nije bitno.

VoLTE je podržan na oba telefona, ali 4G može biti aktivan samo jednom SIM karticom.

Softver

Samsung Galaxy J4 + i Galaxy J6 + pokreće Android 8.1 sa Samsung Experience 9.5, sa ažuriranjima iz septembra. Postoji mnogo prilagođavanja, uključujući Samsung-ove aplikacije i widgete. U svakoj aplikaciji za podešavanje telefona možete pronaći mnogo toga. Možete da odaberete da promenite redosled navigacionih tastera ili ih sakrijete i povučete prema gore na svakom mestu da biste pokrenuli njihove radnje.

Postoje različiti pokreti i gestovi, režim Dual Messenger koji radi samo sa određenim aplikacijama, tu je i filter plavog svetla, režim za igrice, jednostaviji način rada i režimom štednje podataka.

Novo sa Galaxy J4 + i Galaxy J6 + je funkcija Emotify, integrisana u Samsung-ovu tastaturu. To je nešto poput Apple-ovog Animoji-ja, ali bez prepoznavanja lica i modeliranja. Kreirate avatar tako što ćete izabrati različite atribute kao što su frizura i odeća, a zatim se generiše galerija animiranih stikera.

Samsung isporučuje gomilu Microsoft aplikacija, uobičajene Google aplikacije, ali i sopstvene koje dupliraju Google-ove, a tu je i par bloatware aplikacija (za njih nismo sigurni da li se isporučuju na prodajnim modelima pošto smo imali demo uređaje).

Kamera

Galaxy J4 + ima jednu 13-megapikselnu kameru na zadnjoj strani, dok Galaxy J6 + ima dodatni senzor dubine od 5 megapiksela i režim Live Focus u svojoj aplikaciji za kameru. Otvor blende glavne kamere, a u slučaju J4+ i jedine, je f/1.9, dok dodatna ima f/2.2. Takođe ima režim Social Camera, koji vam omogućava brzo slanje fotografija i klipova na društvene medije. U svim ostalim aspektima, uključujući korisnički interfejs aplikacije, obe kamere telefona su identične. Naša iskustva tokom korišćenja ova dva telefona su prilično ista, osim što je Galaxy J4 + ima sporiji odziv.

Sa omogućenim HDR-om, zapravo smo videli kako se traka napredovanja animira oko dugmeta zatvarača, a često je trebalo nekoliko sekundi da bi mogli da pokušamo da okinemo sledeći snimak. Dobijate još i stikere, panoramsku funkciju i Pro mod.

Kada smo snimali oba telefona, otkrili smo da je merenje svetla bila prava borba. Naročito noću, telefoni bi se brzo prebacivali između profila balansa belog kako su pokušali da saznaju šta bi najbolje funkcionisalo. Ovo je naravno dodatno dodatno odužilo proces. Kvalitet fotografije je bio u redu, ali smo nekako bili razočarani s obzirom na cene ova dva telefona. Fotografije su bile blistave i zrnaste kada se vidi u punoj veličini, sjajne površine su potpuno raznesene i fini detalji su potpuno zbunjeni.



Oba telefona su zaista dobro radili samo sa krupnim planovima, a objekti u pozadini su ponekad bili neprepoznatljivi. Režim dubine na Galaxy J6+ isporučio je vrlo oštre rezultate. Možete podesiti jačinu efekta dubine i preporučili bi srednju postavku, jer je najviši nivo izgledao malo prekomerno. Obe kamere telefona su vrlo malo služile noću.

Neki snimci noću izgledali su pristojno jer su u blizini bili jaki izvori svetlosti. Ako samo delite fotografije na društvenim mrežama i gledate ih na ekranu telefona, mnoge mane nećete primetiti.

Video snimci se mogu snimiti do 1920x1080px, a oni često ne ispadnu baš najbolje jer - nema stabilizacije. Sa pokretnim objektima u kadru, videli smo konstantni lov na fokus, što je naše snimljene video snimke bilo veoma teško gledati.



Galaxy J6+ ima 8 megapiksela prednju kameru (f/1.9), dok je Galaxy J4+ rezervisana ona od 5 megapiksela (f/2.2). Oba imaju prednji LED blic sa podesivom osvetljenošću, što nas je prijatno izfledalo. Selfiji izgledaju prilično prihvatljivo i biće dobri za deljenje na drušvenim mrežama.



Baterija

Oba telefona imaju istu bateriju od 3300mAh, ali ne postoji brzo punjenje, iako procesor koji koristite podržava Qualcomm Quick Charge 2.0.

Galaxy J4 + trajao je 12 sati, 45 minuta u našem HD video testu, ali je Galaxy J6 + trajao samo 11 sati, 38 minuta. Razlika je iznenađujuća, iako se radi o gotovo identičnim telefonima, ali je trajanje i dalje za pohvalu.

U svakom slučaju, oba će biti u mogućnosti da vas posluže celog dana od jutra do noći. Otkrili smo da je punjenje bilo izuzetno sporo, a za Galaxy J4 + bilo je potrebno pola sata do 10%. Posle punog sata, imali smo 28% i trebalo je puna tri sata da potpuno napuni baterija.

Utisak

Samsung se očigledno oslanja na vrednost svoje marke i softverske funkcije za prodaju ovih telefona. Iako možda izgledaju dobro i moderno, njihove performanse uopšte nisu konkurentne u poređenju sa drugim pametnim telefonima u odgovarajućim cenovnim segmentima.

Maloprodajna cena u Srbiji za J4+ (model sa 2 GB RAM-a i 32 GB interne memorije) je 19.999 dinara, dok J6+ (model sa 3 GB RAM-a i 32 GB interne memorije) košta 27.999 dinara. Da li je ovo previše, ostavljamo vama na procenu. Činjenica je da konkurencija nudi isplativije uređaje, ali u ovom segmentu uređaja svakome se može nešto zameriti.

Uređaje na test ustupio: Samsung

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
3
  1. Анониман kaže,

    Nista posebno, hajde testirajte neke druge jeftinije telefone, recimo honor 8x


  2. Milan kaže,

    Da li je telefon vodootporan j4+ 2018?


  3. Анониман kaže,

    Testiran,samsung j4plus,jako otporan na udarce i padove.


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.