Apple-ovi dobavljači ozbiljno razmišljaju o premeštanju proizvodnje izvan Kine


Kako se trgovinski rat između SAD i Kine rasplamsava, američki predsednik Trump je nedavno najavio moguće uvođenje carina na iPhone, u Apple-u su počeli da razmatraju opcije koje im ostaju na raspolaganju ukoliko se ove pretnje zaista i ostvare.

Prema informacijama kojima raspolaže Bloomberg, sam Apple u ovom trenutku čeka u pripravnosti svaku novu odluku američke administracije, ali njegovi dobavljači ozbiljno razmišljaju o preseljenju proizvodnje izvan Kine.

Prema prvim analizama, ako Trump na iPhone uvede carine od 10%, Apple bi to mogao da amortizuje jer bi zarada po deonici pala za jedan dolar, dok bi, su slučaju 25-postotnih carina zarada dodatno pala, pa bi se moralo pribeći traženju novih rešenja.

Lanac nabavke i proizvodnje iPhone-a trenutno uključuje preko 100 kineskih kompanija, koncentrisanih uglavnom u Shenzhenu i okolini, tako da bi svaka selidba ovih pogona čak i u obližnje zemlje poput Indije ili Vijetnama, iziskivala nove troškove.

Ostvarenje Trumpove želje da natera Apple na preseljenje proizvodnje u SAD nema puno iz niza razloga. Ne samo da bi se povećali troškovi transporta i radne snage, već u SAD, prema nekim analitičarima, trenutno ne postoji dovoljan broj kvalifikovanih inženjera i uopšteno stručnjaka za ovaj prilično kompleksan proces proizvodnje.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.