Apple zabranio aplikacije koje su skeniranjem otiska prsta potkradale korisnike


Mobilne aplikacije naziva Fitness Balance i Calories Tracker, koje su se mogle preuzeti putem Apple-ove prodavnice aplikacija App Store odande su izbačene. Korisnici su se na Reddit-u na njih javno žalili i navodili kako ih su ih "opljačkale" za 100 odnosno 119 dolara, pa je Apple reagovao i protekloga vikenda uklonio obe aplikacije. U međuvremenu se saznalo i kako je prevara funkcionisala.

Ove aplikacije su navodno trebale da budu namenjene za praćenje kalorija, vežbanje, izračunavanje i praćenje telesne mase, praćenje unosa kalorija i slično – uopšteno, za poboljšanje zdravlja korisnika. Odmah po instalaciji i pokretanju aplikacija one su od korisnika iPhone-a tražile da skenira otisak prsta putem Touch ID senzora, navodeći kako će mu po skeniranju dati više podataka i početi s radom.

Touch ID je kod Apple-a primarno namenjen zaštiti podataka, a otisci prstiju se, osim za enkripciju svih podataka na uređaju, koriste i za autorizaciju plaćanja. Upravo ovu drugu činjenicu autori spornih aplikacija iskoristili su i, ne obaveštavajući korisnike da otiske tom prilikom skeniraju za plaćanje, naplatili im velike iznose "pretplata" na aplikacije. Onima koji su sa App Store-om povezali brojeve kreditnih kartica i na ovaj način autorizovali plaćanje odmah je sprovedeno plaćanje.

Obavezno obaveštenje naplati prikazano je u "pop-up" prozoru na tek dve sekunde. Prevareni korisnici trebali bi od Apple-a da dobiju povrat novca. Čak i oni koji nisu naseli na ovu prevaru trebali bi da znaju da moraju da paze koje aplikacije skidaju i kako ih koriste, a vlasnici iPhone-a X mogu uključiti i opciju "Double Click to Pay" koja će za autorizaciju plaćanja tražiti dodatnu potvrdu pritiskom na fizičko dugme uređaja.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.