Discord takođe želi da pruvuče developere, ponudiće im najveći procenat zarade


Izgleda kako bi 2019. godina mogla da donese rat prodavnica za digitalnu prodaju igara. Epic Games je nedavno objavio kako otvaraju svoju prodavnicu koja će developerima dati najbolji odnos zarade na bilo kojem servisu - sebi će ostaviti samo 12 posto, dok će 88 posto ići onima koji igre prodaju kod njih. Glavna želja je naravno konkurisati Steam-u, a u objavi su rekli da mogu da ponude takvo nešto zbog uspeha Fortnite-a. U međuvremenu su svoju prodavnicu otvorili, ponudili par igara i nekoliko izdavača i razvojnih timova je reklo kako će po novome njihove igre biti neko vreme ekskluzivno dostupne u Epic Games Store-u.

Sada se javila još jedna kompanija za koju su brojni igrači čuli i čiji program verovatno koriste na dnevnoj bazi - Discord. Ovaj program za komunikaciju (pisanu, glasovnu ili video) premašio je 200 miliona korisnika u četiri godine, nedavno su otvorili svoju prodavnicu u kojoj se trenutno uglavnom nalaze indie igre, a u najnovijoj objavi kažu kako smatraju da mogu bez puno premišljanja developerima ponuditi 90 posto zarade i da je njima dovoljno da sebi ostave 10 posto.

"Zašto ne 90/10?", pitaju se oni na svom blogu. "Zašto distribucija igara košta 30 posto? Da li ovo razlog zbog kojeg developeri prave svoje prodavnice i launchere za distribuciju igara? Izgleda da u 2018. godini 30 posto zarade nije potrebno za distribuciju. Rezultati istraživanja kojeg smo sproveli kažu da možemo napraviti izvrsne alate za developere, koristiti ih i dati im većinu zarade."

To znači da će sledeće godine omogućiti svim developerima, nezavisno radi li se o osobi koja sama radi na igri ili velikim AAA timovima, da u njihovoj prodavnici sami izdaju igre i dati im 90 posto zarade. Kažu da je njima preostalih 10 posto sasvim dovoljno za pokrivanje troškove, a nakon toga će videti mogu li taj procenat još smanjiti optimizovanjem svoje tehnologije i povećavanjem efikasnosti.

Konkurencija je inače dobra stvar i ponude koje su na sto stavili Epic i Discord odlične su za developere, ali igrači i dalje nisu preterano oduševljeni jer već sada imaju nekoliko programa i rascepkane kolekcije. Discord je u boljoj poziciji, budući da ga veliki broj igrača već koristi, dok će Epic morati osim ekskluziva nešto drugo ponuditi jer im je prodavnica trenutno prazna. Videćemo kako će se situacija odvijati sledeće godine i hoće li Valve morati nešto ozbiljnije da menja. U svakom slučaju, biće zanimljivo promatrati ko će šta nuditi i kakvo će biti stanje na tržištu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.