Dogovor Trumpa i Xi Jinpinga daje privremenu obustavu carine na telefone


Nakon nedavne Trumpove izjave Wall Street Journalu, koju je preneo CNN i mnogi drugi mediji, o tome kako razmišlja u uvođenju carina na sve telefone iz Kine, uključujući iPhone, stiže vest o privremenoj suspenziji uvođenja novih carina između SAD i Kine.

Na G20 konferenciji u Argentini, američki predsednik Donald Tupmp i Kineski Xi Jinping dogovorili su 90-dnevno "primirje" u uvođenju novih carina, ali ono vredi za kinesku robu vrednu 200 milijardi dolara, koje su na snagu trebale da stupe 1. januara. Kinezi su, navodi se, pristali na smanjivanje njihovog robnog suficita, obvezujući se na "znatan uvoz američkih poljoprivrednih, energetskih i industrijskih dobara".

Na ipak, moguće carine na telefone, uključujući i iPhone, deo su drugog carinskog paketa, vrednog 267 milijardi dolara, o kojem Trump u društvu sa svojim saradnicima još uvek razmišlja. Ukoliko se u 90 dana gore spomenuti dogovor ne ispoštuje, odnosno ako Kina ne ispuni obećanja o povećanju uvoza američke robe, nakon isteka primirja Trump uvodi prvu kvotu od 200 milijardi dolara novih carina, nakon čega vrlo lako na red može doći i duga, koja uključuje iPhone.

Podsetimo, Trump je u svojoj izjavi Wall Street Journal-u najavio kako je uveren da američko tržište može izdržati 10 do 25% carine na iPhone, ali u pozadini cele priče je to što je ljut na Apple, koji telefone proizvodi u Kini, i želi da ga natera da je preseli u SAD, što je realno nemoguća misija.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.