Facebook opet kompromitovao privatne podatke, ovoga puta fotografije korisnika


Godina u kojoj je Mark Zuckerberg težio da "popravi Facebook" verovatno za ovu društvenu mrežu nije mogla proći lošije po pitanju većeg broja skandala sa privatnim podacima. I kada smo mislili da je tome kraj, pojavila se još jedna objava na službenom Facebook-ovom blogu za developere u kojoj su priznali da su – još jednom zabrljali.

API (programsko okruženje) za fotografije, kojem je zadatak da manipuliše fotografijama korisnika i daje ih, prema potrebi, na raspolaganje spoljnim aplikacijama imao je u sebi veliki bug. Zbog toga je određenim developerima i aplikacijama davao pristup daleko većem broju fotografija nego što je trebao. Takva je situacija trajala od 13. do 25. septebra ove godine, a nakon toga greška je otkrivena i zakrpljena.

Potencijalno ugrožavanje privatnosti obuhvatilo je čak 6,8 miliona korisnika čije su fotografije bile izložene neželjenim pogledima, a njima je moglo pristupiti oko 1.500 aplikacija. Kompromitovane fotografije uključuju one sa Timelinea, Marketplacea i drugih mesta gde su ih ljudi postavljali, kao i one koje su korisnici krenuli da objavljuju, ali taj proces nisu dovršili – Facebook u tom slučaju kopiju fotografije čuva tri dana za slučaj da se korisnik predomisli.

Svi oni čiji su korisnički nalozi zahvaćeni ovim propustom o tome će biti obavešteni. Facebook se, očekivano, izvinjava zbog propusta i najavljuje kako će sve fotografije koje su završile gde nisu trebale od tamo izbrisati.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.