Google: Zašto pretraga reči idiot izbacuje slike Trumpa


Google-ov CEO Sundar Pichai našao se pred Odborom za pravosuđe Predstavničkog doma Kongresa SAD, gde je odgovarao na razna pitanja kongresnika o najvećem pretraživaču na svetu, načinu funkcionisanja sistema pretraga, privatnosti i drugim stvarima.

Kongresnike je posebno zanimalo zbog čega Google pri upisivanju reči "idiot", u rezultatima pretrage izbacuje slike Donalda Trumpa, posebno stoga jer je i sam američki predsednik već prozivao Google zbog namernog diskreditovanja njegove ličnosti.

Pichai je rekao da ti rezultati dolaze iz povezanosti ključne reči s milijardama web stranica temeljem 200 funkcija, koje uključuju popularnost, svežinu informacija, relevantnost i načine na koje je korisnici koriste. Temeljem toga Google-ovi algoritmi pokušavaju ključnu reč da rangiraju i izbace rezultate poređane po tom modelu. Takođe je rekao da Google-ovi stručnjaci stalno kontrolišu rad algoritma za pretragu kako bi bili sigurni u objektivnost rezultata pretraživanja, ali nije moguće kontrolisati ogroman broj pretraga koje se svakodnevno unose u pretraživač.

Drugim rečima, Pichai kongresnicima nije direktno rekao da je povezanost između idiota i Trumpa tačna, ali jasno je da nema osobe u Googleu koja bi namerno "frizirala" rezultate s ciljem diskreditovanja američkog predsednika, jer se sve temelji na statistikama i veštačkoj inteligenciji ugrađenoj u pretraživač.

Kongresnici bi sada verovatno najradije pozvali Google-ov algoritam na svedočenje, ali njega Google čuva kao zmija noge.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.