Hakovao 50.000 štampača da bi promovisao svog omiljenog YouTube-ra


YouTube-ri su poznati po vernim fanovima koji ih gledaju i prate čak i kad ono što rade nije baš najprihvatljivije ostatku javnosti. Ali, neki su otišli predaleko ne bi li pokazali potporu omiljenom YouTuber-u.

Naime, neko je hakovao više od 50 hiljada štampača ne bi li promoviao YouTube kanal jednog od najpopularnijih YouTube-ra na svetu PewDiePiea.

Još uvek nepoznati haker, koji se na Twitteru pojavljuje na profiilu "TheHackerGiraffe", odlučio je pomoći svom najdražem YouTuber-u da zadrži titulu najpopularnijeg. Iskorisio je svoje hakersko znanje i ranjivost štampača povezanih na internet, pretvorio u sredstvo propagande.

Otkrio je više od 50 hiljada "ranjivih" štampača te iskoristio open-source rešenje za otkrivanje ranjivosti štampača kako bi preuzeo kontrolu nad njima.

Tako su štampači, umesto različitih dokumenata, štampali poruke potpore PewDiePieu i uputstva čitaocima da otkažu svoju pretplatu na YouTube kanal bolivudske kuće T-Series (koja je ozbiljno zapretila PewDiePievoj popularnosti) te se pretplate na PewDiePiev kanal.

Iako haker nije napravio veću štetu na hakovanim štampačima (osim trošenja nekoliko listova papira), pokazao je kako se ranjivost štampača može iskoristiti u cyber ratovanju za širenje propagande.

Zamislite samo scenario u kojem se tokom kampanje za neke izbore, nađete u situaciji da vaš štampač umesto službenih dokumenata i ugovora štampa promotivne poruke kandidata. Na vaš račun, naravno.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.