Korisnici Facebook-a bi ga se odrekli za 1000 dolara godišnje


Odrediti vrednost nečega što je besplatno ili se ne prodaje uvek predstavlja problem. Međutim, određivanje vrednosti, bez obzira postoji li definisana cena ili ne, može pokazati koliko su korisniku bitni neka usluga ili proizvod, pa se za određivanje vrednosti u takvim posebnim situacijama koriste razne istraživačke tehnike. Jedna od njih uključuje i licitaciju cenama koje bi nekome trebalo platiti da se proizvoda ili usluge – odrekne.

Upravo ovaj način određivanja vrednosti upotrijebili su naučnici sa nekoliko američkih univerziteta koji su udruženim snagama obavili istraživanje i pokušali utvrditi vrednost – Facebook naloga. U nedavno objavljenom radu opisali su svoje istraživanje i tri licitacije koje su sproveli pokušavši "potplatiti" korisnike Facebook-a da deaktiviraju svoje naloge. Rezultati koje su dobili prilično su zanimljivi.

Naime, u sva tri slučaja prosječni je korisnik Facebooka rekao da bi na godinu dana ugasio svoj nalog na toj društvenoj mreži za više od 1.000 američkih dolara. Minimalni iznosi koji su za deaktivaciju naloga bili prihvaćeni varirali su od 1.139 pa sve do preko 2.000 dolara za godinu dana. Prosečna vrednost deaktiviranja naloga na jedan dan bila je 4,17, za tri dana 13,89, a za nedelju dana oko 37 američkih dolara. U svakom slučaju naučnici su zaključili da, iako Facebook nalog ne košta ništa, očito svima donosi neke koristi i dodanu vrednost – jer bi ga se malo ko odrekao za manje od 1.000 dolara.



Naravno, ovi rezultati ne znače da bi Facebook mogao da počne da naplaćuje pretplatu u iznosu od hiljadu dolara godišnje, jer bi ljudi vrlo brzo pronašli jeftiniju ili besplatnu alternativu. Ali kad je reč o postojećem stanju i benefitima koje društvene mreže donose, očito je da se na to može postaviti određena "cena".

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.