Microsoft pravi Windows Lite OS


Microsoft radi novu verziju Windows-a 10 pod nazivom Windows Lite a ovoga puta je odlučio da donese velike promene kako bi operativni sistem bio zaista "lightweight".

Novi OS je otkriven u dokumentaciji koja je stigla uz novi build, a portal Petri tvrdi da se radi o ChromeOS killeru, koji se Microsoft želi žestoko baciti na tržište uređaja poput Chromebook-ova, s obzirom da mu to nije uspelo sa prethodnim "lightweight" verzijama operativnog sistema Windows RT i Windows 10 S.

Iz tog razloga novi operativni sistem se temelji na Windows Core OS iskustvu, imaće izrazito niske zahteve za hardverom i prostorom na disku, s obzirom da Microsoft-u treba softver koji će pokretati uređaje koji će se nadmetati protiv Chromebook-ova.

To znači da će uređaji pokretani ovim OS-om moći pokretati samo softver iz Microsoft Store-a, a Win32 programi se neće moći koristiti, za razliku od Windows 10 S OS-a koji je imao mogućnost nadogradnje na punu verziju Windowsa 10 zbog dobijanja pune podrške za Win32 programe.

Pored svega toga, postoji mogućnost da novi OS uopšte neće nositi ime Windows, a neće imati ni mogućnost zasebne instalacije, jer će biti unapred instaliran na uređaje koje će izrađivati Microsoft-ovi partneri poput Della, HP-a, Lenova i drugih.

Više informacija o Windows Lite OS-u mogli bismo da saznamo na Microsoft-ovoj konferenciji za developere Build 2019.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.