Najveća zemlja na svetu, gledano po internet domenima, i dalje je Tokelau


Svako ko je završio barem nekoliko razreda osnovne škole danas zna kako izgleda karta sveta kada su na njoj, zavisno od vrste projekcije, prikazane države sveta u koliko-toliko tačnim odnosima. Međutim, internet karta sveta, na kojoj su veličine država u korelaciji s brojem registrovanih domena sa njihovim imenom, izgleda značajno drugačije. Upravo takvu je kartu objavio britanski registrar zadužen za upravljanje njihovom nacionalnom domenom (.uk).

Na ovoj "geografskoj" karti je najveća zemlja na svetu Tokelau – grupa od tri polinezijska ostrva u Tihom okeanu, koji su pod administracijom Novog Zelanda. Ova malena država na Internetu se proslavila davanjem na raspolaganje svog nacionalnog domena .tk bilo kome, i to u početku sasvim besplatno. Naravno, neke se napredne opcije na .tk domenu i naplaćuju, pa je iz tog razloga prodaja domena zaslužna za velik deo njihovog bruto domaćeg proizvoda.

Ovo ostrvo s oko 1.500 stanovnika i nešto preko 100 računara ima na svojm top level domenu registrovano rekordnih više od 21 milion web adresa. Na sasvim drugom kraju spektra je Severna Koreja, jedna od najslabije korišćenih domena, sa tek 29 stranica pod .kp domenom.


Kina se sa 20,8 miliona smestila odmah iza Tokelaua, dok treće mesto zauzima Nemačka sa 16,2 miliona adresa na .de domenu. Za poređenje, Ujedinjeno Kraljevstvo ima gotovo 12, Holandija 5,8 a Rusija tek 5 miliona registrovanih adresa na svom domenu. Vidljivo podzastupljene su Sjedinjene Američke Države sa tek 1,9 miliona adresa na domeni .us, čemu su verovatno uzroci veća kontrola pravnih i fizičkih osoba koje takav domen mogu posedovati i popularnost .com domena na tom tržištu.

U našem regionu ubedljivi "prvak" je Crna Gora, čiji domena .me je privukao gotovo milion registracija. Srbija beleži 101.921 registrovanih stranica na domenu .rs, a malo ispred nas je Hrvatska sa 102,414 registrovanih .hr domena.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.