Nosivi senzor upozorava na predoziranje opijatima


Glavni uzrok smrtnih slučajeva među zavisnicima u svetu predstavlja predoziranje opijatima poput heroina i morfijuma, pa su studenti američkog univerziteta Carnegie Mellon izradili jeftini nosivi gadget nalik na pametni sat koji korisnika može upozoriti na moguće predoziranje i pružiti mu dovoljno vremena da poništi učinak ubrizgavanjem leka Naloksona.
Gadget pod nazivom HopeBand

emituje zvučni alarm i prikazuje na ekranu tekstualnu poruku upozorenja kada detektuje niske nivoe zasićenosti krvi kiseonikom pomoću senzora pulsnog oksimetra koji emituje LED svetlo kroz kožu i prepoznaje njegovu apsorpciju. Uređaj će poslati alarm nakon što niske nivoe kiseonika u krvi meri neprekidno punih 10 sekundi.
Studenti uređaj tek trebaju da testiraju u stvarnim uslovima, ali laboratorijski testovi ukazuju na njegovu efikasnost, pa veruju da bi se vrlo brzo mogao koristiti među registrovanim zavisnicima u SAD-u, kojima bi se trebao deliti besplatno, dok će svi drugi za njega plaćati između 16 i 20 dolara, što je izrazito mala cena za spašavanje života.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.