Predstavljen Snapdragon 855, ali podrška za 5G ipak stiže u drugoj polovini godine


Nakon što smo prekjuče iz glasina doznali prve detalje, juče je Qualcomm i službeno predstavio svoj prvi 7nm procesor – Snapdragon 855. Radi se logičnom nasledniku aktuelnog Snapdragona 845 (10 nm), ali i odgovoru na Huawei-jev Kirin 980, Apple-ov A12 Bionic i Samsung-ov Exynos 9820.

Kao što je to za Qualcomm već uobičajeno, prvog dana nisu objavljeni detalji o jezgrama. Ono što je poznato je sada već standardna priča o tome kako će smanjivanje procesa izrade dovesti do jačih performansi sa istovremenim energetskim uštedama.

Novi Snapdragon 855 će imati i AI komponentu, dakle neuralni čip zadužen za veštačku inteligenciju. Poboljšanja će se osetiti u delu za proširenu stvarnost, gde će se frekvencija mapiranja popeti na 60 fps. Novi ISP će omogućiti snimanje 4K 60 fps videa, uz 25% manju potrošnju energije.

Što se podrške za 5G mreže tiče, Snapdragon 855 ipak neće (barem u startu) sadržavati novi X50 5G modem, već X24 sa podrškom za LTE sa brzinama prenosa podataka do 2 Gbps. Naime, proizvođači će u drugoj polovini godine imati opciju naknadne ugradnje Qualcomm-ovog 5G modema, ili kao posebne komponente, ili u društvu sa X24 modemom.

Ostali detalji o Snapdragon-u 855 očekuju se kroz sledećih nekoliko dana, a navedimo još i to da je Qualcomm juče predstavio novi ultrazvučni čitač otisaka prstiju, koji će biti precizniji i brži od aktuelnih optičkih.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.