Recenzija: Huawei Watch GT


Prva dva Huawei-jeva sata bila su veliki deo uspeha Android Wear-a, pa je i iznenađenje da se kompanija odvojila od Google-ove nosive platforme za novi Huawei Watch GT. Kompanija je sada prešla na sopstveni softver, kao način da se fokusira na poboljšanje trajanja baterije na satu.

Nakon dve nedelje testiranja Huawei Watch GT pametnog sata, vreme je da saberemo utiske.

Specifikacija
- Ekran: 1.39 inča, AMOLED, 454 x 454 px, 326 ppi
- RAM: 16 MB
- Interna memorija: 128 MB
- Procesor: nepoznato
- Povezivanje: Bluetooth BT4.2, GPS, senzori
- Baterija: nepoznato
- Minimum za povezivanje: iOS 9, Android 4.4
- Operativni sistem: LiteOS


Plus
- Dizajn i kvalitet izrade
- Odlično trajanje baterije
- Impresivna lista fitness i zdravstvenih funkcija
- Kompatibilan sa iOS i Android uređajima
- Vodootporan

Minus
- Ograničen softver
- Notifikacije su beskorisne


Dizan i ekran

Ovo je tanak i lagan pametni sat sa ekranom punim živih boja, vrlo prijatan čak i za duže nošenje. Dizajn je sličan Huawei Watch 2 satu, ali ovo je vrlo različit proizvod.

Debljina sata je 10.6mm, što znači da će se udobno smestiti na vašem zglobu, a svojom težinom sigurno neće opterećivati ruku, kao što neki drugi pametni satovi mogu da urade.

Watch GT ima 1.39-inčni AMOLED ekran koji je svetao i jasan, a njegova rezolucija je 454 x 454 px, što dovodi do gustoće od 326 ppi. Prikaz boga na ekranu kontrast su u odlični, čak i na najjačem suncu neće biti problema sa vidljuvošću. Ekran osetljiv na dodir je deluje dobro pod prstom, a na desnoj strani sata nalaze se dva tastera koji pomažu da se krećete po interfejsu. Gornje dugme radi na vraćanju menija, a ono na dnu dizajnirano je da podesite sopstvene prečice.



Sam dizajn je veoma sličan Huawei Watch 2, kombinacija keramike i metala sa premium izgledom. Imate izbor srebrnog kućišta sata sa braon kožnom narukvicom (koja ima unutrašnjost od silikona kako bi bio prijatniji dok vežbate) ili crno telo sa crnim silikonskom narukvicom, koji mi testiramo.

Dobra stvar je što možete da koristite praktično bilo koju narukvicu standardne širine 22 mm.



Sat je i vodootporan standardnom 5ATM, što znači da je otporan do dubine od 50 metara, tako da možete da budete sigurni da se sat neće pokvatiti ukoliko se budete tuširali sa njim ili čak plivali u bazenu. Naravno, slana morska voda može dosta da ošteti sat, tako da preporučujemo da ga ne nosite dok plivate u moru, a ako se baš desi da to slučajno i uradite, obavezno ga dobro isperite čistom vodom.

Sve u svemu, Watch GT donosi premium izgled sata, vrlo je lagan i praktičan. Možda vam se neće baš svideti narukvica koja je tanka i od tvrđeg silikona, možda vam upravo to bude prednost, ali sve u svemu možete jednostavno da je promenite za bilo koju, što je odlično.

Softver, interfejs i povezivanje

Watch GT ne dolazi sa Wear OS kao mnogi drugi satovi drugih proizvođača Android telefona, umesto toga ovde imamo Lite OS, softver koji je prilično ograničenih mogućnosti.

Nema podrške za aplikacije nezavisnih proizvođača, a čini se da kompanija nema nameru da to omogući na ovoj platformi.

Sistem uključuje puno fitness trackera, nekoliko prilagođenih izgleda i obaveštenja, ali osim toga, sve je prilično ograničeno. Na primer, ovde nema podrške za Google Pay, jer na satu nema NFC čipseta ili odgovarajućeg softvera.

Ova ograničenja se prilično osećaju, s obzirom da ima puno alternativa koje vam omogućavaju da imate sve ove karakteristike na satu zajedno sa nekim drugim.



Watch GT komunicira sa Huawei Health aplikacijom, koja je dostupna za iOS i Android i koristi odličan TruSleep 3.0 sistem za merenje stanja spavanja.

Google Wear OS i Tizen OS sa Samsung-ovih uređaja je mnogo bolji i kompletniji od Lite OS-a. Lite OS ima minimalne trzaje i nije sasvim fluidan, što je i logično s obzirom da uređaj ima 16 MB RAM-a i 128 MB interne memorije i nepoznati procesor. Za povezivanje sa Android ili iOS telefonima koristi se Bluetooth u verziji 4.2, dok WiFi nije podržan. Povezali smo sat sa iOS-om i obaveštenja jednostavno ne stižu u deo za poruke. Telefonski pozivi se vide, i sat će uredno vibrirati kada vas neko pozove.

Kada uspete da naterate notifikacije da rade, u Huawei Health aplikaciji na pametnom telefonu možete da podesite od kojih aplikacija želite da primate obaveštenja. Jedini problem je što sve osim čistog teksta je beskorisno. Slike iz WhatsApp poruka ili mejlove nećete moći da vidite. Čak ni tekst iz poruka nije jasno prikazan. Obaveštenja uopšte ne izgledaju dobro.



Sat ima gomilu senzora, gotovo sve što je potrebno za praćenje fitness aktivnosti je tu. GPS, barometar, akcelerometar, žiroskop i naravno optički senzor otkucaja srca kao i ambijentalnog osvetljenja. Huawei Watch GT donosi sve funkcije standardnih fitness narukvica, na lepom ekranu i upakovano u mnogo lepše i elegantnije kućište, ali bez dodatnih mogćnosti koje donosi konkurencija.



Baterija

Ono što je na ovom satu za svaku pohvalu jeste baterija. Ona će trajati dve nedelje, a monitor srčane frekvencije će biti aktivan oko 90 minuta svake nedelje, što je odlično. Za intenzivniju upotrebu, Watch GT-ova baterija će dati 22 sata korišćenja sa aktivnim ekranom, GPS-om, praćenjem srčane frekvencije i programa fitnessa.

Ako isključite sve osim ekrana i dolaznih upozorenja, baterija će trajati čak 30 dana. To je puno fleksibilnosti u zavisnosti od vaše upotrebe.

Kada se baterija isprazni, vrlo jednostavno ćete je naputniti. Dovoljno je da prislonite uređaj na dock za punjenje i povežete ga kablom na napajanje. Sam dock dolazi sa USB-C konektorom, što je pohvalno, ali nedostaje adapter za strujnu utičnicu. Ovo ne bi trebao da bude probmem jer USB možete povezati na računar i s vremena na vreme dok radite za računarom odložite sat na punjenje.

Utisak

Huawei Watch GT donosi premium izgled, visok kvalitet izrade, sjajan ekran i trajanje baterije. Međutim, softver nije ostavio toliko dobar utisak. Izuzetno je ograničen na više nivoa. Za početak, dostupno je nekoliko izgleda sata, odnosno tema za ekran koje vrlo brzo mogu da vam dosade, a ne možete da dodajete nove. Aplikacije trećih strana nisu dostupne i nema plana da ikada budu, obaveštenja često ne rade, a kada rade, prikaz je dosta loš.

S druge strane, sve što vam treba za fitness je tu. Apsolutno vam neće nedostajati funkcija i praćenja svega. Odličan je za trčanje, vožnju bicikla, plivanje, praćenje rada srca... Ali nažalost, ograničen je samo na to.

Trenutno je akcija gde ovaj sat možete dobiti besplatno uz Huawei Mate 20 Pro kod operatera. Nije dostupan u slobodnoj prodaji u Srbiji, a da li će, to za sada nije poznato. U inostranstvu, ovaj sat košta 200 funti, što smatramo da je previše za ovaj uređaj, s obzirom na njeovu softversku ograničenost.

Uređaj na test ustupio: Huawei

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
3
  1. Анониман kaže,

    Testirajte Mate 20 Pro, pustite satove


  2. Pedja kaže,

    Hocete testirati uopste Mate 20 Pro?


  3. Izgleda da neće biti test Mate-a 20 Pro, ne gotive nas baš ovi iz Huawei-ja.. :)


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.