Recenzija: Samsung Galaxy Watch


Pametni satovi su na tržištu već dugo vremena. Vrlo malo kompanija uspelo je da učini toliko uticaja kao Apple sa svojim Watch-om, ali to nije zaustavilo proizvođače da pokušaju da naprave nešto drugačije. Videli smo nekoliko proizvođača smartfona koji su pokušavali da naprave savršen pametni sat. Većina njih se opredelila za Google-ovu Wear OS platformu zasnovanu na Android-u. S druge strane, Samsung je prvobitno započeo sa Android Wear-om, ali je sada prešao na svoj Tizen bazirani OS. Jedno od najnovijih dodataka na Samsung-ovom spisku je nedavno predstavljeni Galaxy Watch.

Novi sat zadržao je popularni kružni dizajn i sada sadrži u više senzora koji vam mogu pomoći da pratite svoje fitness ciljeve. Sa toliko pametnih satova koji su već na tržištu, da li biste trebali staviti svoj novac na Galaxy Watch? Stavili smo ga na test da saznamo odgovor.

Specifikacije
- Ekran: 1.3 inča, Super AMOLED, 360 x 360 px, ~278 ppi gustoća piksela, Gorilla Glass DX+
- SoC: Exynos 9110
- CPU: 1.15GHz dual-core
- RAM: 768 MB
- Interna memorija: 4 GB
- Povezivanje: NFC, 802.11 b/g/n WiFi, Bluetooth 4.2, and GPS/Glonass; opciono LTE
- Baterija: 472 mAh
- Operativni sistem: Tizen 4.0

Plus
- Odličan dizajn
- Korisni rotirajući prsten
- Odlično trajanje baterije
- Sjajan ekran
- Ugrađeno praćenje sna

Minus
- Malo dostupnih aplikacija
- Bixby je beskorisan

Dizajn i kućište

Galaxy Watch je definitivno dobro osmišljen, a Samsung je dao puno pažnju na detalje. Dostupan je u dve različite veličine - 42mm i 46mm. Ako gledate model od 42 mm, birate između dve boje, Midnight Black i Rose Gold. Veća varijanta od 46 mm dostupna je samo u sivoj boji.

Svi modeli takođe imaju rotirajuću masku koja pomaže u navigaciji korisničkim interfejsom. U poređenju sa korišćenjem ekrana osetljivog na dodir, mnogo je lakše i jednostavnije koristiti rotirajući prsten. On nudi mogućnost da ne morate nužno da gledate sat da biste se kretali kroz svoje opcije.

Mi smo testirali 46mm varijantu GalaxyWatch-a. Maska je završena u crnoj boji i odlično dopunjuje srebrno kućište. Samsung je primenio isti tretman i na dva tastera na desnoj strani. Gornji je dugme za povratak, dok je drugi tipka na početnu. Takođe ćete videti mikrofon ispod ovih tastera na desnoj strani. Na levoj strani sata nalazi se samo zvučnik.

Okrenite sat i videćete senzor otkucaja srca u centru. Tu je i hardver za bežično punjenje. Dobićete bežični punjač u kutiji. Dock za punjenje poseduje Micro-USB port, a isporučeni punjač je ocenjen na 3.5 V. Iskreno nam se ne sviđa što isporučuju nešto sa Micro-USB portom, jer bi definitivno bilo bolje da je USB-C, posebno ukoliko već imate neki noviji model iz Galaxy serije, na putovanje bi trebali da ponesete samo jedan punjač i dock za sat, dok ovako morate oba punjača.

U srcu kućišta je 1.3-inčni AMOLED displej sa slojem Corning Gorilla Glass DX+ zaštitom. 42mm varijanta modela Galaxy Watch ima manji 1.2-inčni ekran. Pošto je ekran AMOLED, dobijate režim prikaza sata koji se uvek nalazi na ekranu. Kad je omogućen, ekran ne postaje crno-beli, i dalje je u boji, što je odlično. Galaxy Watch poseduje IP68 standard, a Samsung tvrdi da je vodootporan do 5ATM. Takođe je otporan na udarce i ima MIL-STD-810G standard.

Crna 22mm narukvica koju smo dobili sa našim 46mm satom napravljena je od silikona. 42mm Galaxy Watch koristi traku od 20 mm. Samsung-ova standardna narukvica može se jednostavno zameniti bez potrebe za posebnim alatima. Tokom testa mi smo koristili uisključivo narukvicu koja stže sa satom i ona je ostavila sjajan utisan, udobana i otporan na znojenje, ali možete koristiti bilo koju drugu narukvicu kako bi izgled sata prilagodili vašoj odeći i stilu. U prodajnom pakovanju dobijate dužu i kraću narukvicu, one su identičnog dizajna i karaktieristika i jedina razlika je dužina, tako da ukoliko imate manji zglob možete montirati kraću narukvicu.



U poređenju sa Gear S3, razlike nisu velike. Rotirajući prsten ima minimalno drugačiji dizajn i drugačiji feedback. Gear S3 ima više mehanikči feedback prilikom okretanja, dok je na Galaxy Watch-u on blaži, lakše se okreće, ali u poređenju sa S3, kao da malo klizi pod prstom. Dizajn narukvice je malo drugačiji, čak je i silikon dosta sličan, ako ne i identičan.

Hardver, softver i funkcije

Kao i većina drugih Samsung uređaja, Galaxy Watch poseduje Exynos procesor. U ovom slučaju, to je Exynos 9110 SoC, koji je dual-core procesor koji radi na 1.15GHz. Galaxy Watch dolazi u Bluetooth i LTE varijantama na međunarodnom nivou, ali Samsung omogućio samo Bluetooth verzije u Srbiji. Bluetooth verzija dobija 768MB RAM-a dok LTE varijanta ima 1.5GB RAM-a. Mi smo imali Bluetooth verziju na testiranju. Obe varijante imaju 4GB interne memorije, a videli smo da je dostupno samo oko 1.5GB.

Prostor za skladištenje se može koristiti za čuvanje muzike i fotografija i instaliranje aplikacija na sat. Prenošenje pesama i fotografija na sat je lako, a prateća aplikacija radi dobar posao. Možemo upariti Bluetooth slušalice sa satom i slušati muziku sa njega, a možete da koristite i zvučnik. Ovo čini Galaxy Watch prilično zgodnim za ljude koji ne žele da nose dodatni uređaj u teretanu ili za brzu jogu ujutru.

Galaxy Watch poseduje Samsung Wearable OS 4.0 zasnovan na Tizen-u i kompatibilan je sa Android smartphoneima (verzija 5.0 i novije verzije) i iPhone-ima (iPhone 5 i novije sa iOS-om 9). Android telefoni treba da imaju više od 1.5GB RAM-a. Opcije povezivanja na sat uključuju Bluetooth 4.2, WiFi 802.11 b/g/ n, NFC, A-GPS i Glonass. NFC je uglavnom za Samsung Pay, ali ta funkcija još uvek nije omogućena u Srbiji. Takođe dobijate akcelerometar, žiroskop, barometar, senzor otkucaja srca i senzor ambijentalnog svetla na satu.



46mm Galaxy Watch ima bateriju od 472mAh i teži 81,5g (63g bez narukvice), a 42mm sat ima 270mAh bateriju i teži 49g samo za telo. Galaxy Watch smo koristili najviše pomoću iPhone-a, a potrebna je samo aplikacija Galaxy Watch.

Primetili smo da je aplikacija bogata funkcijama. Možete prilagoditi izgled lica na satu i preuzeti više lica ako želite. Imate kontrolu nad obaveštenjima i možete izabrati aplikacije koje vas obaveštavaju na smartvatch-u. Widgeti su osnovni deo Galaxy Watch-a i postoji ih više za većinu aplikacija. Možete da postavite widget da biste pratili količinu vode ili kofeina tokom celog dana, na primer. Postoje i neki koji vam pomažu da pratite nivo stresa kada želite, ili da predložite vežbe za disanje ako je potrebno. Widgeti se mogu prilagoditi samom satu ili putem aplikacije za pametne telefone.

Aplikacija omogućava vam da odaberete aplikaciju koja brzo pokreće dvostrukim pritiskom na dugme za početnu na satu. Trostrukim pritiskom na dugme za početnu adresu šalje se SOS zahtev. Aplikacija vam omogućava da izaberete do četiri kontakta koji će primiti SMS i jedan koji će biti pozvan kada trostruko pritisnete taster za početak u hitnim slučajevima. S obzirom da sat ima zvučnik i mikrofon, možete ga koristiti i primati sve pozive dok je telefon povezan preko Bluetooth-a. Ovo važi samo za Android, dok na iOS-u možete samo da se javite, dok ćete za komuniciranje ipak morati da posegnete za telefonom.



Samsung-ov Bixby čini njegov noseći debi na ovom satu. Možete ga probuditi izgovaranjem "Hi Bixby" kada je ekran uključen i sledite to glasovnom komandom. On je u stanju da izvrši osnovne zadatke kao što je podešavanje alarma ili pozivanje kontakta. Prepoznavanje glasa nije sjajno i morali smo nekoliko puta da ponovimo neke komande da bi ih ispravili. Takođe smo primetili da je Bixby sporiji od funkcionalnosti Google Assistant-a. U svakom slučaju, ne morate ga koristiti, apsolutno sve funkcije dostupne su i bez njega, tako da ovo nije velika mana, osim ako baš ne volite da pričate sa satom i da vas ljudi na ulici čudno gledaju.

Galaxy Watch ima više funkcija za fitnes koje možete iskoristiti koristeći aplikaciju Samsung Health. Ovo je i glavna aplikacija koja vrši sveo praćenje fitnessa za Galaxy Watch. Možete pratiti broj koraka koje napravite u toku dana, nivo srčane frekvencije i nivo stresa, kao i količinu unosa kalorija, vode i kofeina. Postoje i tri opcije za praćenje srčane frekvencije. Možete ga podesiti da uvek držite senzor otkucaja srca aktivnim, često, gde će očitati svakih 10 minuta i nikada, što vam omogućava da ručno očitate samo pritiskom na "Measure".

Takođe postoji mogućnost upoređivanja brojki sa prijateljima koji koriste aplikaciju Samsung Health. Možete pratiti različite vrste treninga kao što su hodanje, trčanje, plivanje i još mnogo toga. Proverili smo da je u aplikaciji navedeno 43 treninga, uključujući mnoge specifične vežbe kao što su crunches, lunges, jumping jacks, and push-ups..



Sam Tizen operativni sistem nema puno dostupnih aplikacij, ali je zato tu veliki broj izgleda satova. U prodavnici aplikacija ne možemo da pronađemo mnoge popularne aplikacije poput Facebook-a, WhatsApp-a, Google Maps-a. S druge strane, notifikacije rade odlično, tako da sigurno nećete propustiti nijednu poruku sa tih društvenih mreža.

Ekran i performanse

AMOLED ekran na Galaxy Watch-u ima dobre uglove gledanja i senzor ambijentalnog svetla automatski podešava osvetljenje. Smatrali smo da je osvetljenost adekvatna kada je na otvorenom, čineći sat jednostavan za korišćenje. Ekran ima prilično dobar odziv, ali smo koristili rotirajući prsten mnogo više.

Rotirajući prsten je izuzetno korisan. Na primer, za dolazni poziv možete okrenuti prsten u smeru kazaljke na satu da biste odgovorili na poziv na satu ili u suprotnom smeru da biste ga isključili. Primili smo nekoliko poziva na Galaxy Watch (dok je povezan na Android), ali smo morali da ga podignemo do našeg uva da jasno čujemo pozivaoca. Međutim, pozivaoci se nisu žalili na kvalitet našeg glasa tokom razgovora koristeći sat.

U korisničkom interfejsu nismo imali nikakvog zastoja, a ukupno iskustvo korišćenja bilo je dosta dobro. Sat vibrira za dolazna obaveštenja i imate mogućnost da odgovorite na njih. Možete da otkucate pomoću tastature na ekranu, odgovorite koristeći speech-to-text ili izaberite iz šablona poruke. Ako želite, možete dodati i do 30 prilagođenih poruka za brzo odgovaranje. Takođe smo primetili da će sat vibrirati da nas obavesti kada baterija uparenog telefona bude prazna.

Galaxy Watch takođe ima automatsko detekciju treninga. Takođe, tokom treninga sat počne da kontinuirano prijavljuje našu brzinu srčane frekvencije, preklapajući frekventno podešavanje koje smo izabrali.

Senzor otkucaja srca takođe brzo meri izmenu brzine srca. Dok većina WearOS uređaja ne podržavaju praćenje spavanja odmah iz kutije, Samsung je ovu funkciju ugradio u Galaxy Watch. Pošto sat nije težak, možete ga nositi dok spavate. Snimanje spavanja zavisi od toga koju opciju za monitoring srčane frekvencije izaberete. Ako ste ga podesili na uvek, on će vam dati detaljnu analizu svog sna. To uključuje buđenje, REM spavanje, lagani san i vreme dubokog spavanja. Sat bi mogao da otkrije vreme kada smo se probudili sredinom noći da popijemo vodu i vratili se u spavanje. Takođe prikazuje "efikasnost" spavanja u izveštaju o spavanju koje generiše svakog jutra, ali ne pominje šta možemo da uradimo kako bi je poboljšali.

Baterija

Trajanje baterije je ono što čini Galaxy Watch moćnijim od svojih konkurenata. U ponedeljak ujutro smo skinuli sat sa punjača, a baterija je bila 100%. Uspeli smo da idemo tri dana bez aktivnog prikaza na displeju, sa praćenjem srčane frekvencije podešeno je na uvek, a svaku noć je omogućeno praćenje sna. Ovo je impresivno, s obzirom na to da se sat prikazao gomilu notifikacija tokom svakog dana.

Možemo ga koristiti blizu četiri dana tako što ćemo uključiti praćenje srčane frekvencije na frekventno, čak i nakon što omogućimo prikaz na svakom koraku. Nismo imali 42mm Galaxy Watch za testiranje, ali možete očekivati manju bateriju od nje uzimajući u obzir njegov manji kapacitet baterije.

Kada se baterija isprazni, poretbno je 1 sat 25 minuta da sat na sat napuni 50%, a 2 sata 50 minuta da se potpuno napuni. Nije baš brzo, ali možete ga ostaviti tokom noći na punjaču ako vam nije bitno praćenje sna, ili tokom dana dok radite na računaru. S obzirom na sposobnost praćenja i funkcionalnosti baterija Galaxy Watch-a je bolja od onoga što biste dobili od većine drugih pametnih satova na tržištu.

Utisak

Pametni satovi koje pokreće Google-ov Wear OS nisu baš eksplodirali od popularnosti, kvadratni Apple Watch se vezuje samo za iPhone, tako da Samsung Galaxy Watch može imati tržište za sebe. Pored sjajnog izgleda, on i radi odlično. Trajanje baterije je najsnažnije oružije, a druge kompanije za pametne satove moraju da rade na tome kako bi kupcima učinili život boljim.

Naravno, postoje i neke stvari koje ne idu u korist Galaxy Watch-a. Tizen OS na kome se radi ima ograničenu podršku za aplikaciju, pa korisnici najverovatnije neće pronaći aplikacije koje traže, u poređenju sa Wear OS-om ili Apple Watch-om. Naravno, ovo će se vremenom menjati, kako platforma bude rasla, broj aplikacija će se definitivno povećavati. Nama nisu puno nedostajale aplikacije, jer je sam sat nudio više nego dovoljno funkcija koje su nam bile potrebne. Nijedan sat na tržištu ne može da u potpunosti zameni telefon, tako da ovo ne možemo uzeti kao veliku manu. Uvek ćete sa sobom imati telefon i aplikacije koje vam možda nedostaju na satu.

Nakon Samsung-ovog Gear S3 modela dugo nije bilo pravog pametnog sata iz te kompanije. Gear Sport bio je pre svega namenjen za sportske aktivnosti i nije bio pravi naslednik. Galaxy Watch je uspeo da odstojno nasledi model S3. Možda ne donosi toliko inovacija u odnosu na svog prethodnika, ali Galaxy Watch itekako ima šta da ponudi.

Moderan dizajn sa kvalitetnom silikonskom narukvicom, praćenje gotovo svake vežbe ili fitness aktivnosti, atraktivan ekran i rotirajući prsten oko njega uz odlično trajanje baterije, zaista pruža jedan dobar osećaj. Iako količina dostupnih aplikacija nije velika, usudili bi se da kažemo da se radi o najboljem pametnom satu na tržištu, posebno kada se u obzir uzme njegova cena.

Cena 42 mm modela je 37.499 dinara, dok je 46 mm model koji smo mi imali na testu dostupan za 39.999 dinara. Prethodnik, Gear S3 frontier sada košta još manje, odnosno 33.490 dinara, tako da ukoliko vam je novi model skup, imate S3 kao takođe jako dobar izbor. I njega smo detaljno testirali, tako da naše utiske možete pogledati u Samsung Gear S3 recenziji.

Uređaj na test ustupio: Samsung

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.