Šefica finansija Huawei-ja uhapšena u Kanadi


Šefica finansija i potpredsednica Huawei-ja Meng Wanzhou, koja je ujedno i ćerka osnivača te velike kineske telekomunikacione kompanije, uhapšena je na aerodromu u Kanadi i čeka izručenje u SAD.

Iako detalji o hapšenju i pravnom postupku protiv nje koji sprovodi SAD nisu poznati, slučaj se dovodi u vezu sa kršenjem sankcija protiv Irana od strane Huawei-ja.

Hapšenje dolazi u vrlo osetljivom trenutku nakon što su se američki i kineski predsednici Donald Trump i Xi Jinping sastali na skupu G20 i pokušali da ublaže "trgovinski rat" koji je Trump nametnuo Kini te se činilo da će pronaći način kako obe strane mogu da budu zadovoljene uz određene kompromise.

Kinesku vladu je hapšenje Meng Wanzhou jako naljutilo i zahteva od kanadske vlade da je smesta pusti iz pritvora, dok Kanađani najavljuju skoro saslušanje pred sudom koji će odlučivati o zahtevu SAD-a za njenim izručenjem.

U SAD-u je Huawei proglašen pretnjom nacionalnoj bezbednosti, pa je američki senator Ben Sasse izjavio da je Kina agresivno uključena u narušavanje američke bezbednosti i za to često koristi entitete iz privatnog sektora. "Amerikanci su zahvalni našim kanadskim partnerima na hapšenju šefice finansija", rekao je Sasse.

Kako će se ovo odraziti na ionako narušene odnose između SAD-a i Kine tek ćemo videti.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.