Sledeće godine još jedna nadogradnja Notepad-a


Microsoft-ov Notepad, dugo godina "zaboravljeni" ali korisni deo Windows-a, ove godine je dobio nekoliko novih funkcija. Iste su bile najavljene kroz Insider program, a do krajnjih su korisnika one stigle nedavno u sklopu oktobarske nadogradnje. Koja je, sećate se, bez problema profunkcionisala tek u novembru.

Sada su iz Microsoft-a objavili još jednu rundu manjih poboljšanja Windows-a 10 koja su već od ove nedelje dostupna Insiderima u sklopu verzije Windows 10 Insider Preview Build 18298. Ova radna verzija Windows-a trebala bi da ima sve nove funkcije koje će redovni korisnici dobiti u narednoj nadogradnji zakazanoj za prvu polovinu 2019. godine. I ovoga je puta nešto pažnje posvećeno Notepad-u, koji eto, drugi put zaredom nakon godina čekanja, doživljava da se tretira kao i ostale "nezaboravljene" programe.


Notepad će tako po novome sve dokumente po defaultu spremati u UTF-8 Encoding formatu bez Byte order marka, što će povećati kompatibilnost dokumenata izrađenih u njemu. Statusna traka prozora Notepad-a dobiće oznaku jednostavne zvezdice (*) koja će se prikazivati uz ime aktivnog dokumenta u slučajevima kad je isti izmenjen, a promene nisu sačuvane.

Omiljeni tekstuelni editor dobiće podršku i za nekoliko novih skraćenica na tastaturi: Ctrl+Shift+N za novi prozor, Ctrl+Shift+S za "Save as…", te Ctrl+W za zatvaranje aktivnog prozora. Notepad će ubuduće moći otvarati dokumente sa imenom dužim od 260 znakova, a nova verzija zakripiće i nekoliko pronađenih "bugova".

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.