Tužili Apple jer iPhone zbog notcha ima manje piksela na ekranu


Prošle nedelje je Okružni sud Severne Kalifornije primio tužbu dvojice tužioca iz te države, a koja je usmerena protiv Apple-a. Tužba se tiče telefona iPhone X, XS i XS Max, dakle novijih modela koji imaju ekrane sa zaobljenim uglovima i popularni "notch" u kojem su smeštene kamere i FaceID senzori. Tužioci tvrde da je Apple ove modele javnosti netačno predstavio kao uređaje sa "samo ekranom" sa prednje strane, te da je netačno deklarisao njihove rezolucije ekrana.

U pojašnjenju tužbe (koje možete pronaći ispod teksta) navodi se, na primer, da ekran iPhonea X ima rezoluciju od 2436x1125 piksela i dijagonalu od 5,8". U tome je navodno sporna činjenica da Apple nije od ukupnog broja piksela oduzeo one koji otpadaju na notch i zaobljene uglove ekrana – pa u stvarnosti iPhone X ima oko 10% manje aktivnih piksela i ekran stvarne dijagonale od 5,6875 inča.

Kao Apple-ov zločin se spominje i činjenica da su notch pokušali da zakriju na marketinškim materijalima i ove uređaje oglašavali kao "samo ekran", što tužioci karakterišu kao ilegalno zavaravanje potrošača. Osim optužbi za zavaravanje kupaca kroz marketing ova tužba navodi i da Apple netačno broji piksele na svojim ekranima (tj. subpiksele unutar svake tačke), pa je i stoga prosečni kupac naveden na pogrešan trag glede kvaliteta ekrana u iPhone-ima.

Od Apple-a tužioci žele ishoditi prekid ovakve nepoštene prakse i navode da su time zavarani brojni kupci. Naravno, za sebe i sve druge koji su, ovako zavarani, kupili neki od spornih modela iPhone-a zahteva se i primerena odšteta.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.