Već petu godinu za redom najpopularnija lozinka na svetu je i dalje ''123456''


SplashData objavio je podatke za 2018. godinu koji se tiču najgore odabranih zaporki tokom ove godine. Čini se kako korisnici zadnjih godina nisu ništa naučili, jer se već petu godinu zaredom na prvom mestu lestvice najgore odabranih lozinki nalazi upravo „123456“.

Na drugom mestu lestvice je takođe stari znanac – lozinka „password“ koja se takođe petu godinu za redom nalazi na drugom mestu. Kako se može zaključiti iz popisa korisnici najčešće odabiru brojčane lozinke, što je valjda posledica postojanja dodatnog, a za korišćenje vrlo jednostavnog numeričkog dela na tastaturama za desktop i laptop računara.

Na osmom mestu popularnosti nalazi se i prva reč – „sunshine“, a sledi je slovni niz – „qwerty“ koji se nalazi na devetom mestu lestvice. Deseto mesto lestvice pripalo je lozinki „iloveyou“. Iako se čini kako se iz godine u godinu na istim mestima lestvice nalaze iste lozinke to ipak nije tako.

Naime, ove godine je na popis dodato i par potpuno novih lozinki – malopre spomenuta sunshine lozinka, zatim princess, football, monkey i donald. Ime američkog predsednika 23. je najčešće korišćena lozinka u 2018. godini.

Inače SplashData je svoj popis 100 najgorih lozinki u 2018. godini sastavio na temelju više od 5 miliona lozinki koje su procurele na Internet, a koje se odnose na korisnike iz Severne Amerike i zapadne Evrope. SplashData je analizom podataka zaključila kako je barem 10% korisnika koristilo jednu od lozinki sa popisa TOP 25 worst passwords, a oko 3% korisnika onu najgoru – „123456“.

Celi popis najgorih lozinki u 2018. godini možete proveriti ovde.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.