Windows će dobiti sopstveno sandbox rešenje


Na Microsoft-ovom blogu objavljeni su detalji vezani uz novu mogućnost sigurnijeg izvršavanja nepoznatih programa unutar Windows-a 10. Kompanija je razvila sopstveno sandbox okruženje koje funkcioniše poput virtuelnog Windows-a unutar postojeće instalacije, ali je za razliku od "virtualke" mnogo jednostavnije za pokretanje i korišćenje.

Osnovna namena ovog rešenja jeste omogućiti lako i brzo testno pokretanje sumnjivih programa u izolovanom okruženju, bez bojazni da će oni naštetiti operativnom sistemu. Prilikom pokretanja Windows Sandbox-a podiže se "OS unutar OS-a", težak oko 100 MB, i unutar njega se izvodi željeni program. Nakon gašenja svaki se trag tog privremenog sandboxa nepovratno briše.

Windows Sandbox je Microsoft-ovo rješenje koje će biti integrisano u Windows u verzijama Pro i Enterprise, od builda oznake 18305 na dalje, što znači da će ga prvo testirati Insideri a potom bi novu opciju mogli dobiti svi korisnici – možda već i u prvoj nadolazećoj nadogradnji nekad tokom proleća 2019.

Kako bi mogli da koristite sopstveni sandbox, osim navedene verzije Pro ili Enterprise Windowsa 10, biće potrebno imati u BIOS-u uključenu mogućnost virtualizacije, najmanje 4 (a bolje 8) GB radne memorije, 1 GB prostora na disku, te barem dvojezgreni procesor. Više detalja o funkcionisanju Windows Sandboxa može se saznati na Microsoft-ovim stranicama.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    sjajna stvar!


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.