Apple ne sme da prodaje iPhone 7 i 8 u Nemačkoj


Sledom tužbe, a kasnije i presude, u kojima je Qualcomm pobedio Apple na sudu u Nemačkoj, u toj je zemlji uvedena zabrana prodaje iPhone-a 7 i 8. Ovi uređaji, smatra Qualcomm, krše nekoliko njihovih patenata vezanih uz uštedu energije, što je krajem prošle godine na sudu i dokazano. Tada je sud odredio kako se u Nemačkoj više ne smeju prodavati ovi uređaji, a odluka je stupila na snagu tek krajem prošle nedelje.

Prema nemačkim zakonima, naime, u ovakvim se slučajevima od tužioca traži da uplati polog. Ta se sredstva potom čuvaju i mogu se iskoristiti za isplatu naknade štete tuženome u slučaju da presuda bude poništena na višem sudu. Qualcomm je očito toliko siguran da Apple-ove žalbe neće biti uspešne, da je u prvim danima ove godine uplatio 1,34 milijarde evra u obliku tog pologa – čime je automatski aktivirao zabranu prodaje iPhone-a.

Apple je reagovao na ovakav razvoj situacije. Poručili su kako će modele iPhone-a 7 i 8 povući iz svojih 15 prodavnica u Nemačkoj, ali da će iste nastaviti prodavati preko drugih distributera i telekomunikacionih operatera. Prema njima, presuda se tumači tako da je samo Apple-u zabranjena prodaja spornih uređaja. U Qualcomm-u se, naravno, s time ne slažu – njihovo tumačenje je da se s tržišta moraju povući svi primerci iPhone-a koji krše njihove patente, pa tako i oni koje ne prodaje direktno Apple. Pravno nadmudrivanje će se, očito, nastaviti.

Najnoviji modeli iPhone-a (X, XS, XS Max) nisu zahvaćeni ovom tužbom pa se mogu i dalje slobodno prodavati na nemačkom tržištu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.