Apple priznao slabiju prodaju iPhone-a


Po bespućima interneta se već dugo šuška kako prodaja iPhone-a i nije baš na nivou očekivanja. Sada Apple u pismu svojim investitorima napokon priznaje slabiju prodaju i koriguje očekivani profit. Priča sa usporavanjem starijih iPhone-a im se ipak obila o glavu.

Apple se otkako se pojavio na tržištima hvali izvrsnom prodajom njihovog iPhone-a Xr, koji je navodno iz nedelje u nedelju najprodavaniji model. Njihovo pismo investitorima ipak otkriva kako sunce baš ne sja, a ni ruže baš ne cvetaju, barem dok pričamo o prodaji iPhone-a, dok je prodaja Apple Watch-a, Mac računara i naročito usluga i jača od očekivanja.

Naime, očekivani profit od prodaje iPhone-a iznosio je između 89 i 93 milijarde dolara, ali u njihovu fiskalnom Q1 sletio je na 84 milijarde dolara. Stoga kompanija snižava ranije objavljene prognoze.

Kao razloge slabije prodaje iPhone-a Apple u tom pismu navodi i podbačaj u tzv. nadogradnjama. Naime, vlasnici starijih iPhone-a značajno su ređe kupovali nove modele već su se odlučili na povoljniju zamenu baterija svojih iPhone-a, koju im je Apple bio primoran omogućiti zbog skandala s usporavanjem starijih iPhone-a pod izgovorom osiguravanja optimalnog korisničkog iskustva.

Mnogi su zaključili kako će ih njihovi iPhone-i serije 6 i 6s sa novim baterijama poslužiti još neko vreme.

Kinesko je tržište takođe značajno pobacilo, što je sigurno delom posledica i rata na relaciji Trump – Huawei odnosno Kina uopšteno.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.