Chrome-ovo blokiranje napadnih oglasa svima stiže ovog leta


Već se duže vremena govori o Google-ovom nastojanju da kroz svoj browser Chrome "popravi web" i očisti ga od napasnih oglasa koji umanjuju kvalitet korisničkog iskustva. Nepostojanje oglasa koji ometaju normalno čitanje i gledanje sadržaja verovatno bi umanjilo i potrebu za agresivnim adblockerima, čime bi potom bili zadovoljni i oglašivači i korisnici. S takvim idejama u Google-u su u Chrome počeli postupno uvoditi blokiranje pop-up oglasa, videa koji se automatski pokreću i sličnih drugih ometajućih oblika reklama.

U suradnji sa Koalicijom za bolje oglase izradili su i uputstva za vlasnike sajtova kojih se "dobri oglasi" moraju pridržavati – a u suprotnom na web stranicama koje često krše pravila Chrome će sve oglase blokirati. Ovaj radikalniji potez najavljivan je još pre godinu dana, adblocker nametljivih oglasa aktiviran je delimično, ali sada bi ga trebali dobiti svi.

Tačnije rečeno, od 9. jula 2019. godine Google Chrome će aktivirati svoj adblocker za ceo Internet, u svim delovima sveta, i odnosiće se na sve sajtove. Oni koji će kršiti pravila Koalicije dospeće na crnu listu i sve reklame koje pokušaju plasirati biće im blokirane. Vlasnicima sajtova na raspolaganju je alat kojim mogu proveriti koliko su im stranice "legalne" po pitanju prikazivanja oglasa.



Podaci iz SAD-a, Kanade i Evrope kažu da je od početka ove godine oko dve trećine svih stranica koje su ranije kršile neka pravila sada zadovoljilo kriterijume Koalicije, dok je manje od 1% stranica iskusilo potpunu blokadu oglasa. Web je već danas, dakle, manje pretrpan oglasima koji nam smetaju u njegovom korišćenju.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.