Kriminalci koriste Fortnite za pranje novca


Fortnite je u veoma kratkom vremenu postao jedna od najpopularnijih i video igara na svetu, pogotovo među decom školskog uzrasta.

I dok se roditelji brinu o tome hoće li njihova deca zbog igranja Fortnite-a popustiti u školi ili postati zavisni o igranju, promaknuo im je problem koji je još veći i ozbiljniji.

Britanski The Independent i kompanija za cyber bezbednost Sixgill sproveli su istragu i otkrili kako su Fortnite zavoleli i kriminalci, i to zbog jednog veoma jednostavnog razloga – pranja novca.

Da pojasnimo, iako je Fortnite besplatan za igranje, igrači mogu potrošiti pravi novac kako bi kupili virtuelnu valutu V-bucks, kojom potom mogu kupovati dodatnu opremu u samoj igri koja će im pomoći da ostvare bolje rezultate.

Ali kriminalci su otkrili kako kupovinom V-bucksa mogu prati novac sa ukradenih kreditnih kartica. Kriminalci tako kupe veliku količinu V-bucksa i potom ih preprodaju igračima po nižoj ceni ili za kriptovalute te dobiju natrag "čisti" novac.

V-bucksi "na sniženju" mogu se kupiti i na Dark webu, ali i putem društvenih mreža poput Instagram-a i Twitter-a.

Krivica za takvu praksu delom pada i na leđa Epic Games-a, izdavača Fortnite-a, koji ne kažnjava igrače koji su V-buckse preprodali odnosno kupili po nižoj ceni i izvan same igre.

Iz Sixgill-a ističu kako je iluzorno očekivati da Epic Games može u potpunosti da zaustavi takvu kriminalnu aktivnost, koja sve više podseća na organizovani kriminal. Ali dodaju kako je ipak moguće smanjiti njene razmere boljim praćenjem igrača sa velikom količinom V-bucksa te prijavljivanjem sumnjivih transakcija policiji.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.