Na Play Store-u 15 lažnih navigacionih aplikacija


Google Play prodavnica je postala toliko ogromna da je jako teško znati koje aplikacije su zaista korisne, "zdrave" i funkcionalne, a koje lažne i opasne. Što se tiče aplikacija zaraženih malwareom, njih sa relativno dosta uspeha "love" Google-ovi bezbednosni sistemi, a kada nešto Google-u prođe ispod radara korisnici se još uvek mogu zaštititi antivirusnim rešenjima. Ali u Google Play-u postoje i druge vrste neželjenih aplikacija, a to su one koje vam neće instalirati viruse, krasti novce, ili tražiti "otkupninu", već im jedina svrha da vas zatrpavaju neželjenim oglasima.

Istraživač Lukas Stefanko iz kompanije ESET koja razvija antivirusna rešenja, u Google Play-u je tražio baš takve i pronašao 15 njih koje se predstavljaju kao GPS aplikacije, odnosno softveri za satelitsku navigaciju, ali zapravo su potpuno beskorisne, jer će vas najčešće samo povezati s Google Maps aplikacijom koju većina korisnika Android-a već ima unapred instaliranu na svoj uređaj, a usput ćete "uživati" u gomili beskorisnih spam oglasa.

"Te aplikacije samo otvaraju Google Maps ili koriste API bez ikakve dodatne vrednosti za korisnika, osim prikazivanja oglasa", ističe Stefanko i navodi da su ukupno preuzete više od 50 miliona puta iz Google Play prodavnice. "Mada se predstavljaju kao čitave navigacione aplikacije za Android, one samo stvaraju layer između Google Mapsa i korisnika s ciljem prikazivanja oglasa. Na taj način developeri zarađuju novac bez da korisnicima ponude bilo kakvu funkcionalnost".

Stefanko je takođe otkrio da neke od tih aplikacija koriste screenshotove koji su ukradeni iz drugih GPS aplikacija, što ne krši propisane uslove korišćenja Google Play Store-a.

"Jedna od tih aplikacija čak traži korisnike da plate uklanjanje oglasa, nakon čega ćete zapravo koristiti Google Maps bez reklama", navodi Stefanko koji je sve te aplikacije prijavio Google-u, ali kaže da su samo neke od njih uklonjene iz Play prodavnice.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.