Nemačka želi da izbaci Huawei iz projekta 5G mreža


Prema pisanju Reuters-a Nemačka trenutno razmatra mogućnost banovanja Huawei-ja iz učestvovanja u razvoju 5G mreža jer se boji da bi kompanija mogla da špijunira u ime kineske vlade.

Mada je Nemačka prošle godine objavila da nije pronašla dokaze o cyber špijunaži, zvaničnici sada razmatraju nekoliko opcija koje bi u potpunosti onemogućile Huawei u razvoju nemačkih 5G mreža.

Reuters citira Handelsblatt koji tvrdi da administracija Angele Merkel razmišlja o uvođenju bezbednosnih zahteva kojima Huawei neće moći odgovoriti, kako mu ne bi morali direktno izreći zabranu i time se otvoreno napraviti konflikt sa Kinom.

Pored toga Nemačka navodno razmišlja o promeni zakona o telekomunikacijama koji bi takođe mogao dovesti do "banovanja" Huaweija iz 5G inicijative.

"Mi verujemo da možemo u potpunosti ispoštivati sve bezbednosne zahteve za 5G mreže", izjavio je Huawei. "Ne vidimo dobre razloge koji bi isključili Huawei iz izrade bilo kojih 5G mreža u bilo kojoj zemlji u svetu.

Nemačka industrijska udruga BDI stoji na strani Huawei-ja i smatra da ne postoji razlog koji bi isključio Huawei ili bilo koju drugu kompaniju iz 5G projekta ukoliko ne postoje snažni dokazi o bilo kakvim nedozvoljenim radnjama.

Huawei-jev osnivač Ren Zhengfei takođe poriče da se njegova kompanija koristi kao neka vrsta kineskog Trojanskog konja, jer on nije nikada dobio nikakav zahtev od vlade, bilo iz Pekinga ili bilo koje druge istance da bi trebao ugrađivati backdoor u uređaje kako bi se omogućila cyber špijunaža i krađa podataka.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.