Otkriven veliki propust u FaceTime-u, Apple odmah onemogućio grupne pozive


Ogroman bezbednosni propust koji može poslužiti prisluškivanju korisnika otkriven je u Apple-ovoj aplikaciji za video pozive FaceTime. Kako se može videti na raznim mjestima na Internetu, FaceTime je omogućavao pozivaocu da pokrene grupni poziv, te uz nekoliko "trikova" uključi mikrofon na mobilnom sagovornika – i to onoga koji još nije odgovorio na poziv. Tako je u teoriji svako mogao da bude prisluškivan ako ga je neko pozvao preko FaceTime-a.

Propust je potvrđen iz više izvora i mogao se "isprobati" na bilo koja dva iPhone-a ili iPad-a koji imaju instaliran iOS 12.1 ili noviji. Iz Apple-a su nakon ovog otkrića prvo objavili kako će propust zakrpiti sa nadogradnjom iOS-a već ove nedelje, ali ubrzo su poduzeli i hitan korak zaštite svojih korisnika pa su sa serverske strane blokirali mogućnost pokretanja grupnih FaceTime poziva – opciju koja je mogla da aktivira spomenuti bug u sistemu.



Svima koji su zabrinuti za svoju bezbednost i privatnost preporučuje se da privremeno isključe FaceTime na svojim uređajima, bez obzira što je Apple sada onemogućio ovaj vid prisluškivanja.


Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.