Privatni repozitoriji i za korisnike besplatne verzije GitHub-a


Najpopularniji repozitorij izvornog koda softvera, GitHub, u novu 2019. godinu kreće pod patronatom svog novog vlasnika, kompanije Microsoft. Jedna od prvih novosti koju GitHub donosi svojim korisnicima je mogućnost neograničenih privatnih repozitorija i za korisnike besplatne verzije servisa (reč je o opciji koja se do sada plaćala).

To je bila jedna od ključnih nedostataka ove platforme na kojima je bodove skupljala konkurencija koja je mogućnost neograničenih privatnih repozitorija imala i ranije. Ova odluka otkriva i novu poslovnu strategiju koju će Microsoft primeniti na GitHub-u, a to je orijentisanost na veće poslovne subjekte i developerske timove.

Promene stižu i u pakete koje GitHub nudi, tako je GitHub Developer preimenovan u GitHub Pro, dok su paketi GitHub Business Cloud i GitHub Enterprise preimenovani u Enterprise Cloud i Enterprise Server te spojeni u jedan paket pod imenom GitHub Enterprise.

Vest o uvođenju privatnih repozitorija trebala je da bude objavljena u utorak, ali vest je procurela u javnost nešto ranije (jedan od izvora je i internet stranica TechCrunch).

Na kraju treba napomenuti da je u slučaju korisnika besplatne verzije GitHub-a, kod privatnih repozitorija broj saradnika ograničen na troje (u javnim repozitorijima je broj saradnika i dalje neograničen).

Što se tiče konkurencije, Bitbucket kompanije Atlassian odavno ima privatne repozitorije za korisnike besplatne verzije servisa, no uz ograničenje od najviše pet saradnika, dok GitLab od svojih začetaka nudi neograničen broj saradnika za privatne repozitorije.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.