Recenzija: Nokia 5.1


Nokia 5.1 nudi veliki ekran, pristojnu bateriju, čvrsti okvir i vrhunski metalni dizajn za dobru cenu. Ovaj uređaj predstavljen je prošle godine uz modele Nokia 3.1 i Nokia 6.1.

Nokia zvanično naziva ovaj telefon kao Nokia 5.1, pošto zamenjuje Nokia 5 iz 2017. godine, ali možete da naiđete i na naziv Nokia 5 (2018).

Šta sve možete da očekujete od ovog telefona, saznajte u nastavku.

Specifikacija
- Ekran: 5,5″, LCD IPS, 2160 x 1080, 18:9, 439ppi, 73,1%
- SoC: MediaTek MT6755S
- CPU: 4 x 2,0GHz Cortex-A53 + 4 x 1,2GHz Cortex-A53
- GPU: Mali-T860MP2
- RAM: 2 GB
- Interna memorija: 16 GB, proširiva microSD karticama do 256 GB
- Povezivanje: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.2, A-GPS, FM Radio, MicroUSB 2.0, 2G, 3G, 4G
- Kamera: 16 MP, f/2.0, PDAF, dvotonski LED blic
- Prednja kamera: 8MP f/2.0, fiksni fokus
- Baterija: 2970 mAh
- Operativni sistem: Android 8.1 Oreo

Plus
- Odličan dizajn i kvalitet kućišta
- Android One
- Odličan ekran

Minus
- Samo 2 GB RAM-a i 16 GB interne memorije
- Kamera je mogla da bude bolja

Dizajn i kućište

Originalni Nokia 5 nudi potpuno metalno kućište po pristupačnoj ceni, a isto vredi i za model Nokia 5.1 jer je izrađen iz jednog bloka aluminijuma serije 6000.

Uređaj je gladak, elegantan i i pruža premium osećaj u ruci, što je impresivan podvig za telefon ove cene. Na poleđini je skener otiska prsta koji dobro pada ispod prsta, a tasteri za jačinu i jačinu zvuka na desnoj strani su lako dostupni. Nokia 5.1 je takođe smanjena za skoro 2 mm u odnosu na svog prethodnika, što joj omogućava da se bolje uklopi u ruku.

Na gornjoj i donjoj strani telefona nalaze se obojeni antenski opsezi, i dok su relativno dobro skriveni na crnoj i kaljenoj plavoj verziji, a mnogo su očigledniji na bakrenom modelu - koji ne izgleda baš tako dobro.

Na donjoj strani telefona ćete naći jedan zvučnik i microUSB port. Razočaravajuće je to što Nokia 5.1 ne koristi noviju, USB-C konekciju - ali to znači da ćete negde kod kuće imati kabl koji će puniti ovaj telefon.

Na vrhu ćete pronaći priključak za slušalice koji vam omogućava da priključite tradicionalni set slušalica bez potrebe za adapterom.

Zahvaljujući svojoj zaobljenosti i dimenzijama, Nokia 5.1 je izuzetno prijatna za držanje u ruci. Ne kliza, ali za svaki slučaj bilo bi dobro zaštiti je nekom maskicom.

Ekran

Nokia 5.1 se pohvaliti i većim ekranom u odnosu na predhodnika, sa ekranom od 5,5 inča koji je sada u odnosu 18:9. Ovo čini ekran višim (kada se drži u portretu), dajući vam više informacija na ekranu, dok istovremeno nudi poboljšano iskustvo gledanja filma i igranja u landscape režimu.

Rezolucija ekrana dobila je povećanje, pa tako Nokia 5.1 ima Full HD + (2160 x 1080px) što rezultuje gustoćom piksela od 443ppi. To znači da je ekran oštar i jasan, sa dobrim nivoom reprodukcije boja.

Hardver i performanse

Niža i srednja klasa mobilnih uređaja puna je kompromisa, a procesor i memorija su upravo kompromisi kod nove Nokije 5.1. HMD je u Nokiju 5.1 ugradio MediaTek-ov P18 čipset, čiji se SoC sastoji od 8 Cortex A53 jezgara, od kojih 4 kucaju na 2GHz, a 4 na 1,2GHz. HMD tvrdi da je procesor 40% brži od Snapdragon-a 430 korišćenog na Nokiji 5 (2017).

Nokia 5.1 dolazi u dve memorijske varijante – sa svega 2GB radne memorije i 16GB interne memorije i sa 3GB radne memorije i 32GB interne memorije, a na našem tržištu dostupna je samo varijanta sa manje memorije, koja nam je ujedno i na testu.

Nokia 5.1 nije namenjena gamerima, iako ima izuzetno dobar ekran. Možete na njemu igrati većinu igara pa čak i one zahtevnije poput novog Asphalt-a 9, ali uređaj se, konkretno kod te igre, brzo zagreje i prisutan je lag u igri.

RAM od svega 2 GB nije zahvalan za ozbiljan multitasking, pa čak i prilikom prebacivanja između Facebook-a i Instagram-a možete primetiti trzaje. Generalno sistem je solidne fluidnosti, ali mala količina RAM-a često zna da napravi trzaje.

Možda i veći problem je 16 GB interne memorije od koje je u startu popunjeno 8 GB za sistem. Google-ove aplikacije i aplikacije Facebook grupacije koje skoro svaki korisnik koristi zauzmu još 4 GB po instalaciji, pa za fotografije, muziku, igre i druge aplikacije ostaje praktično svega 4 GB, što znači da odmah kupite i memorijsku karticu.

Povezivanje

Nokia 5.1 nema poslednje standarde povezivanja poput WiFi-ja ac, Bluetooth-a 5.0 ili USB Tip C ulaza, što je i očekivano gledajući cenu, iako bi bar USB Tip-C uvek dobro došao.

Bluetooth je u verziji 4.2, što je napredak u odnosu na BT4.1 na staroj Nokiji 5, a LTE radio je isti (Cat.4 150/50). Za punjenje tu je MicroUSB2.0, a prisutan je i 3.5 mm jack za slušalice, ali i FM Radio.

Kvalitet poziva je veoma dobar, uz nešto tišu slušalicu nego kod ostalih Nokia uređaja, a svaka nova Nokia do sada imala je izuzetno glasnu slušalicu. Glasnoća je u redu, ali u dosta bučnim uslovima biće teže čuti sagovornika, ali on neće imati problema da čuje vas jer je kvalitet glavnog mikrofona na nivou, a zadnji mikrofon za izolaciju pozadinske buke obavlja dobar posao u bučnim uslovima.

Softver

Nokia 5.1 dolazi sa softverom Android Oreo direktno iz kutije, a kompanija garantuje da će biti nadograđen na dve nove verzije softvera, tako da to znači da će dobiti Android P u nekom trenutku.

Nokia takođe obećava da će mesečne bezbednosne ispravke biti dostupne na telefonu tri godine od njenog puštanja, tako da će vam pružiti bezbrižnost da kupujete siguran telefon ako se odlučite za Nokia 5.1.

U pitanju je čist Android bez bilo kakvih dodtaka i izmena proizvođača. To je i dobro jer uređaj nije zatrpan gomilom tema, skinova i loših nadogranji interfejsa koji bi ga samo dodatno usporili.

Ono što smo primetili, a što nam je zasmetalo jeste predugo podizanje sistema. Ovo nije prvi put da se to dešava na Nokia telefonima, štaviše, svaki model je patio od istog problema. Zašto je to tako, ne znamo, ali verujemo da će Nokia to rešiti.

Nokia nije dodavala svoje aplikacije, pa su tako osnovne aplikacije zapravo Google-ove - Chrome kao browser, Google Photos za fotografije, Google kalendar... To je odlično jer ne morate da vodite računa o ažuriranju, sve se atomatski ažurira sa Play Store-a. Tu je i Google tastatura, jedna od najboljih, a po mnogima i najbolja softverska tastatura. Ukoliko vam se ipak ne svidi, nova vas čeka na Play Store-u, izbor je jako velik.

Kamera

HMD je nadogradio i kameru na naslednici Nokije 5, pa na poleđini nalazimo 16MP kameru sa faznom detekcijom (auto) fokusa, f/2.0 otvorom blende te dvotonskom LED blicem. Prednja kamera ima rezoluciju od 8MP, istog otvora blende kao i zadnja, ali fiksnog je fokusa.

Kao što je i očekivano, Nokia 5.1 nema ZEISS optiku, pa kamera aplikacija ne poseduje istinski "ručni" način rada koji je prisutan na Nokijama od 6.1 pa na više, što umanjuje uporabljivost kamere.

Pohvalna je podrška za snimanje slow motion video zapisa (niske 480p rezolucije), time lapse video zapisa, kao i mogućnost prenosa uživo na YouTube i Facebook iz kamera aplikacije. Nokia je nedavno predstavila verziju 9 svoje kamera aplikacije koja bi za Nokiju 5.1 trebala doneti animojie, maske te svetlosne efekte za selfije, a trebala bi biti dostupna kad i Android 9 Pie.



Sa prednje strane, kamera od 8 MP ima širokougaoni objektiv od 84,6 stepeni, što vam omogućava da u vaše fotografije stane više ljudi.

Kvalitet fotografija zadnje kamere je solidan u spoljim uslovima, a primetno je i poboljšanje u odnosu na Nokiju 5 (2017). Ponekad teže fokusira, softver veštački previše izoštri neke delove fotografija, a u uslovima unutrašnjeg svetla, odnosno uslovima niskog osvetljenja, softver koristi prevelike ISO vrednosti (preko 4000 u nekim slučajevima). To rezultuje slabijim fotografijama u uslovima niskog osvetljenja, gde se gubi oštrina i pojavljuje se digitalni šum. Isto tako, bliže objekte blic često spali količinom svetla. Dok se fotografiše, sve izgleda normalno, ali krajnji rezultat je prilično loša i spaljena fotografija.

Generalno, reč o prosečnoj kameri koja će u dobrim uslovima dati i odlične fotografije, ali sa slabijim osvetljenjem dolaze i dosta lošije fotografije.



Baterija

Ispod haube nalazi se baterija od 2,970 mAh koja se ne može ukloniti, što je u stvari manje od 3,000mAh u prethodniku, ali Nokia kaže da bi baterija trebala da bude slična zahvaljujući većoj efikasnosti čipseta unutar uređaja Nokia 5.1.

Vreme korišćenja samog ekrana je između 4 i po i 5 sati, što je neki prosek. Punjenje traje oko 2 sata što je danas dosta dugo, ali reč je o nižoj srednjoj kategoriji u kojoj je takvo vreme punjenja uobičajeno.

Utisak

Nova Nokia 5.1 poseduje čitav niz karakteristika u premium kućištu po solidnoj ceni. Za cenu manju od 200 evra, nudi solidan skup opcija, uz ozbiljne kompromise po pitanju hardvera. Ovaj telefon nije namenjen zahtevnim korisnicima. Njegova ciljna grupa su mladi, odnosno deca kojima je to prvi pametni telefon i recimo osobe starije od 40 godina kojima je bitno samo da imaju Viber, WhatsApp i da povremeno okinu neku fotografiju mačaka ili hrane.

Uređaj je dostupan kod operatera, nije baš best buy, ali definitivno će pronaći svoje kupce koji su spremni na dobar broj kompromisa.

Uređaj na test ustupila: Nokia

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.