Recenzija: Nokia 7.1


Otkako je oživeo Nokijino poslovanje sa pametnim telefonima, HMD Global je lansirao nove modele brzim tempom. Nokia 7.1 je najnovija ponuda srednjeg ranga kompanije, koja se nalazi između Nokia 6.1 Plus i Nokia 8.1. U Srbiji, Nokia 7.1 se nudi u jednoj konfiguraciji sa 4GB RAM-a i 64GB memorije, po ceni od oko 330 evra.

Najveći prodajni adut na ovom telefonu je 5.84-inčni HDR ekran sa zubom, koji je smešten u staklenom i metalnom kućištu. Novi Nokia 7.1 telefon pokreće Qualcomm Snapdragon 636 procesor i karakteriše ga dvostruki zoom kamere sa Zeiss optikom, čist Android, 4GB RAM i 3,060mAh baterija. Šta konkretno možete očekiati, saznajte u nastavku.

Specifikacija
- Ekran: 5.84" IPS LCD, HDR10, 1080x2280, ~432 ppi gustoča, Gorilla Glass3
- SoC: Qualcomm SDM636 Snapdragon 636 (14 nm)
- CPU: Octa-core 1.8 GHz Kryo 260
- GPU: Adreno 509
- RAM: 4 GB
- Interna memorija: 64 GB, proširiva microSD karticama do 400 GB
- Povezivanje: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, WiFi Direct, hotspot, Bluetooth 5, USB-C, 4G LTE
- Kamera: 12 MP, f/1.8, 1.28µm, Dual Pixel PDAF + 5 MP, f/2.4, 1.12µm, senzor dubine
- Prednja kamera: 8 MP, f/2.0, 24mm
- Baterija: 3060 mAh
- Operativni sistem: Android 9 Pie

Plus
- Odličan ekran
- Elegantan i kompaktan
- Android One bez bloatwarea
- Brz i precizan skener otisaka prstiju

Minus
- Prepoznavanje lica je loše


Dizajn i kućište

Sa aluminijumskim okvirom serije 6000 i staklenim kućištem, Nokia 7.1 u ruci deluje izuzetno čvrsto. Takođe izgleda odlično i nesumnjivo je jedan od atraktivnijih telefona u ovom cenovnom rangu. Staklena leđa izgledaju uglađeno, a dijamantski izrezani okviri i akcenti oko modula zadnje kamere i tastera za jačinu / jačinu zvuka dodaju dodir više klase. Međutim, sjajni finiš privlači mnogo otisaka prstiju i čini telefon prilično klizavim.

Nokia 7.1 sedi dobro leži u šaci zahvaljujući relativno kompaktnom kućištu i zaobljenim uglovima. Kao i kod svih pametnih telefona zadnjih nekoliko meseci, ipak je malo previsok, što otežava korišćenje jednom rukom.

Lice modela Nokia 7.1 je lišeno bilo kakvih fizičkih tipki - HMD Global se odlučio za on-screen tipke - ali desna strana ima fizičke tipke za uključivanje i jačinu zvuka, koji su dobro izgrađeni. Sa leve strane modela Nokia 7.1 je prazna memorija za SIM karticu, što znači da možete birati između druge Nano-SIM kartice i microSD kartice.



Prednja strana je zarezana, dakle zub nije zaobišao ni ovaj model, srećom je relativno mali i ne ometa igre i video zapise. Android Pie nudi način da se maskira notch u podešavanima za developere. Uprkos svemu, ekran nije bez ivica, a brada je naročito debela.



Dvostruke kamere na poleđini smeštene su u kućište u obliku pilule, sa Zeiss logotipom ispod primarnog senzora. Na zadnjem panelu nalazi se i kružni senzor otiska prsta, vertikalni Nokia logotip i Android One brendiranje. Uz USB Tipe-C priključak na dnu nalazi se jedan zvučnik koji nema toplinu, ali pruža glasan i jasan zvuk.

Ekran

Nokia 7.1 ima 5,84-inčni Full-HD + (1080x2280 px) IPS panel sa odnosom 19:9 i podrškom za HDR10. Svetao i snažan ekran je jedan od vrhunaca ovog pametnog telefona. Boje su žive, uglovi gledanja su odlični, a osvetljenost je više nego adekvatna.

HDR sadržaj izgleda oštro i živahno, a čitljivost na otvorenom čak i po suncu je takođe prilično dobra.

Znate da izrezane ekrane ne volimo, ali kao što smo rekli, to se može barem malo rešiti u podešavanjima. Notifikacije će ostati oko notcha. Srećom on je ovde manji tako da će se prikazati više notifikacija, a ne samo jedna kao kod Nokia 5.1 Plus modela.

Hardver i performanse

HMD Global ima sklonost da pojednostavi stvari kada su u pitanju varijante, a isto važi i za Nokia 7.1. U ovom trenutku, telefon se nudi samo u jednoj konfiguraciji, sa 4GB RAM-a i 64GB interne memorije. Memorija se može proširiti preko microSD kartica (do 400GB). Hibridna dvostruka SIM kartica vam omogućava da birate između sekundarne SIM kartice i proširenja memorije.

Nokia 7.1 smartphone Qualcomm Snapdragon 636 procesor, uparen sa 4 GB RAM memorije. Iako bi u ovom cenovnom segmentu to moglo da zvuči kao malo, performanse u realnom koriščenju su prilično glatke i konzistentne. Svakodnevni zadaci se obrađuju dobro, a animacije korisničkog interfejsa su glatke. Prema našem testu, igre kao što je Asphalt 9 tekle su prilično glatko, iako na srednjim grafičkim podešavanjima.

Benchmark rezultati su bili u skladu sa rezultatima drugih Snapdragon 636 pametnih telefona.

Povezivanje

Opcije povezivanja na pametnom telefonu uključuju 4G LTE, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 5, GPS / A-GPS, GLONASS, NFC, USB Type-C i 3.5mm priključak za slušalice. Prema našem testiranju, pozivi su bili jasni i 4G povezanost je bila odlična.

Zuvk u slušalici je čist i glasan. Nema problema sa povezivanjem niti sa prijemom bilo koje vrste signala.

Softver

Kao jedan od Android One pametnih telefona, Nokia 7.1 donosi Android bez bilo kakvih nepotrebnih i skinova ili gomile aplikacija samog proizvođača. Ne postoji mogućnost pokretanja dva WhatsApp naloga, na primer, što su karakteristike koje se često vide u telefonima iz Huawei-ja i Samsung-a.

Softver je fluidan i poseduje nekoliko dodatnih dodataka kao što je funkcija ambijentalnog ekrana koja prikazuje obaveštenja za propuštene pozive i obaveštenja o aplikacijama bez uključivanja ekrana.

Takođe možete koristiti navigacione geste Android Pie-a, koji su dobro implementirani i jednostavni za upotrebu. Tu je i opcija koja vam omogućava da pratite koliko često koristite različite aplikacije, koliko puta ste otključali telefon i koliko obaveštenja svakodnevno primate.

Android Pie takođe nudi tamni režim koji potamnjuje aplikator, panel za brzo prebacivanje i određene aplikacije kao što su kontakti. Određeni elementi korisničkog interfejsa kao što su aplikacija za podešavanja i traka za obaveštenja su netaknuti, a neke aplikacije, kao što su poruke, imaju sopstvene tamne modove, koje ne pokreću sistemski triggeri. Voleli bismo da tamniji mod bude konzistentniji i da potamni svaki aspekt UI-a umesto samo određenih elemenata.

Nokia 7.1 podržava prepoznavanje lica, koristeći svoju 8-megapikselnu prednju kameru sa fiksnim fokusom. Ovo je dovoljno dobro kada postoji adekvatna svetlost, ali je prilično neujednačeno pri slabom osvetljenju i pod veoma jakim sunčevim zracima. Proces postavljanja je takođe sporiji nego što smo iskusili sa telefonima drugih proizvođača. Nadamo se da se ovo može poboljšati budućim ažuriranjima softvera. Skener otiska prsta koji je postavljen na zadnjoj strani i on je sasvim druga priča. Tačan je, ergonomski dobro postavljen i prilično brz. Takođe se može koristiti za prikaz trake obaveštenja sa povlačenjem prema dole, što je veoma korisno.

Kamera

Na zadnjoj strani, Nokia 7.1 poseduje dvostruku kameru Zeiss optikom i elektronskom stabilizacijom slike. Tu je 12-megapikselna primarna kamera sa otvorom f / 1.8 i sekundarna kamera od 5 megapiksela sa otvorom f / 2.4. Sa prednje strane, smartphone ima 8-megapikselnu kameru sa fiksnim fokusom sa blendom f / 2.0 i vidnim poljem od 84 stepena. Prednji senzor radi sa blicem na ekranu, a zadnje kamere su praćene dvostrukim LED blicem.

Fotografije snimljene sa dobrim osvetljenjem bile su oštre, a detalji sa živim bojama. Prema našem testu, portretni snimci su takođe bili prilično impresivni sa dobrom detekcijom ivica i glatkim zamućivanjem između subjekta i pozadine.

Slike snimljene pri slabom osvetljenju su imale dobru količinu detalja i zrnatost je bila svedena na minimum. Ovaj telefon povremeno izoštrava slike, a reprodukcija boja je nekonzistentna. HMD Global je napravio velike korake kada su u pitanju performanse sa slabim osvetljenjem, ali još uvek nije na nivou konkurencije.



8-megapikselna selfie kamera dobro radi u situacijama kada je osvetljenje dobro. Zrnatost je prisutna pri slabom osvetlenju, ali je nivo detalja bio zadovoljavajući. Nema odgovarajućeg prednjeg LED blica, ali se osvetljenje ekrana koristi kao digitalni blic. Prednja kamera koristi softverske algoritme za snimanje portreta, a implementacija je nejasna, sa prosečnom detekcijom ivica.

Aplikacija kamere je opremljena funkcijama kao što su AR stikeri, dvostruko snimanje da bi se istovremeno pravili snimci prednjim i zadnjim kamerama, kao i portretno osvetljenje uz pomoć AI. AR stikeri se dobro mogu se koristiti sa prednjim i zadnjim kamerama. Karakteristika portretnog osvetljenja uz pomoć AI je trenutno prilično nedovršena, a većina opcija samo preeksponira pozadinu.

Snimanje video zapisa postiže maksimum na 1080p za prednju kameru, dok je zadnji modul sposoban za 4K video snimanje. Kvalitet videa je prilično pristojan, a elektronska stabilizacija slike pomaže da se stvari održe relativno glatkim.



Baterija

Nokia 7.1 ima 3060mAh bateriju i podržava brzo punjenje. Iako je ovaj pametni telefon stigao sa Android 8.1 Oreo, tokom našeg testiranja je stigao Android 9.0 Pie update.

U našem testu baterije HD video prikaza, Nokia 7.1 je trajala 9 sati i 30 minuta, što je prosečan rezultat.

Međutim, performanse u realnom korišćenju bile su solidne i nakon 12-sati rada sa korišćenjem nekoliko e-mail aplikacija, društvenih mreža, kamere, na kraju je ostalo oko 15%. Android Pie ima režim čuvanja baterije kao i funkciju koja se zove Adaptive Battery koja ograničava upotrebu baterije za aplikacije koje ne koristite često.

Za punjenje priloženim punjačem potrebno je oko 1.5 sati. Uprkos tome što ima staklena leđa, telefon ne podržava bežično punjenje.

Utisak

Iako ovaj telefon ima dosta prednosti, teško je reći da je najbolji u svom cenovnom rangu, s obzirom da se na našem tržištu, ako se malo potrudite može pronaći Pocophone F1 za isti novac, a koji donosi mnogo snažnije specifikacije, doduše, u lošijem plastičnom kućištu. Ako telefon kupujete u zvaničnoj prodaji ili preko operatera, onda teško da ćete naći bolju ponudu.

Oštar i živopisan HDR ekran je glavna prodajna karakteristika modela Nokia 7.1 i nesumnjivo je jedan od najboljih u ovom cenovnom opsegu. Dobro optimizovan softverski paket, obećanje pravovremenih ažuriranja, upečatljiv izgled, odličan kvalitet izrade i solidne kamere samo doprinose privlačnosti ovog telefona. Sa modelom Nokia 7.1, HMD Global je uzeo velike korake u pogledu performansi kamere sa slabim osvetljenjem, što je uvek bila Ahilova peta ponude finske kompanije.

Uređaj na test ustupila: Nokia

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.