Recenzija: Samsung Galaxy A9


U poslednjih nekoliko meseci Samsung je počeo da značajno eksperimentiše sa novim modelima i izgleda da korejski gigant hvata korak sa činjenicom da treba da inovira i da se uključi sa trendovima koji se dešavaju. Obično vidimo novi debi sa vrhunskim karakteristikama sa glavnom serijom Galaxy S i Galaxy Note, a zatim se spuštamo do sredine serije A i J-serije sa fokusom na mlade. Na primer, Samsung je bio jedan od prvih koji je uveo visoke, uske Infinity ekrane, ali trebalo je mnogo vremena da se ova dobro primljena funkcija pojavi na nižim nivoima ponude. Konkurenti su voz uhvatili mnogo ranije, i počeli su da prodaju jeftine telefone koji su izgledali mnogo modernije i elegantnije od Samsung-ovih.

Sada, sa Galaxy A9 (2018), Samsung pokazuje da može da predvidi trendove - ili da bar ide u korak sa drugim kompanijama koje to rade. Iznenađujuće je da je ovo prvi Samsung-ov telefon sa četiri kamere na poleđini. Željni smo da vidimo da li Samsung može ponovo da uzbuđuje kupce sa ovom novom funkcijom.


Specifikacija
- Ekran: 6.3" Super AMOLED, 1080 x 2220 px, 18.5:9 odnos (~393 ppi gustoća)
- SoC: Qualcomm SDM660 Snapdragon 660 (14 nm)
- CPU: Octa-core (4x2.2 GHz Kryo 260 & 4x1.8 GHz Kryo 260)
- GPU: Adreno 512
- RAM: 6 GB
- Interna memorija: 128 GB, proširiva microSD karticama do 512 GB
- Povezivanje: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth 5.0, LTE
- Kamere: 24 MP, f/1.7, 27mm (wide), 1/2.8", 0.9µm, PDAF;
8 MP, f/2.4, 12mm (ultrawide), 1/4.0", 1.12µm;
10 MP f/2.4, 52mm, (telephoto), 1/3.9", 1.0µm, 2x optical zoom;
5 MP, f/2.2, 24mm (wide), 1/5.0", 1.12µm, depth sensor
- Prednja kamera: 24 MP, f/2.0, 27mm (wide), 1/2.8", 0.9µm
- Baterija: 3800 mAh
- Operativni sistem: Android 8.1 Oreo


Plus
- Odličan dizajn i kućište
- Sjajan ekran sa živim bojama
- Odlično trajanje baterije
- Četiri kamere za razne situacije

Minus
- Zoom i širokougaona kamera nisu sjajne pri slabom osvetljenju
- Očekivali smo više za ovu cenu


Dizajn i kućište

Galaxy A9 (2018) ima nekoliko upečatljivih dizajnerskih linija koji pokazuju da je Samsung sada spreman da vodi sa svojim sadašnjim modelima, a ne da čeka da se sledeći Galaxy S vodeći model predstavi. Dolazi u tri različita izgleda, od kojih je jedan običan i jednostavan crni, dok su druga dva karakteristična za Samsung. Višebojni gradijenti su očigledno najnoviji trend dizajna. Naš test primerak Galaxy A9 (2018) je nažalost običan crni.

Završna obrada je veoma sjajna. Modul sa četiri kamere i senzor za otiske prstiju Galaxy A9 (2018) su dobro utopljeni u kućište. Metalni okvir telefona je takođe crn, ali se na ostalim modelima boja svaka ivica posebno ističe.



Sa prednje strane, Infinity ekran se ne savija na bočnim stranama, a iznad i ispod njega su relativno debele ivice. Mi ne mislimo da nešto nije u redu sa ovim, ali Galaxy A9 (2018) ne izgleda tako moderno kao neki njegovi konkurenti.

Četiri kamere su raspoređene u uskoj vertikalnoj traci, slično onome što smo prvi put videli na trostrukoj kameri Galaxy-ja A7 (2018). Od vrha do dna imamo ultra široku 8-megapikselnu kameru sa vidnim poljem od 120 stepeni; telefoto kameru od 10 megapiksela sa objektivom za zum 2x; 24-megapikselnu glavnu kameru koja se može pohvaliti f / 1.7 blendom, i senzor dubine od 5 megapiksela koji pomaže pri fokusiranju i snimanju portreta.



Sa leve strane Samsung Galaxy A9 (2018) nalazi se namensko fizičko dugme za Bixby glasnog asistenta, koje se ne može reprogramirati - bar ne bez aplikacije treće strane. Dugmad za napajanje i jačinu zvuka su na desnoj strani, a sama veličina ovog telefona znači da neće uvek biti na dohvat ruke. Na vrhu je fioka za kartice, i na sreću može da primi dve Nano-SIM kartice kao i microSD karticu. Jedan zvučnik, USB Type-C port i 3.5mm audio priključak ispunjavaju dno ovog telefona.

Sa ekranom od 6,3 inča, ne može se poreći da je ovo glomazan telefon. Malo je nezgodan za korišćenje i sama ergonomija nije baš najbolja. Težak je 183g i nezgrapan je u svakodnevnoj upotrebi. Sjajni zadnji deo nije previše klizav, ali za većinu zadataka svakako će vam trebati dve ruke.


Ekran

6.3-inčni Super AMOLED ekran na Galaxy A9 (2018) ima rezoluciju od 1080x2220px. Boje su prilično žive i izgledaju sjajno iz bilo kog ugla i pod bilo kojim svetlom.

Možete ne samo da podešavate profile boja i temperature, već i da individualno podešavate nivoe crvene, zelene i plave u aplikaciji Podešavanja. Ovaj panel podržava stalno uključeni režim koji prikazuje vreme, datum, nivo baterije i osnovne ikone obaveštenja svaki put kada je telefon u stanju pripravnosti (ili po vašim željama).



Stilovi prikaza Always On sada su deo Samsung-ovih tema korisničkog interfejsa, tako da možete da preuzmete mnogo više stilova, uključujući i one u boji.


Hardver i performanse

Umesto da koristi jedan od svojih domaćih Exynos procesora, Samsung se odlučio za Qualcomm Snapdragon 660 za ovaj telefon. Inače, to je procesor koji se obično nalazi na telefonima koji koštaju mnogo manje - oko pola cene Galaxy-ja A9 (2018). Možda nije tako dobar kao Snapdragon 845, ali mislimo da bi to moglo da bude razumna kompenzacija ako su kamere ovog telefona veoma dobre. Sa osam procesorskih jezgara i integrisanom Adreno 512 grafikom, Snapdragon 660 može pružiti dobro iskustvo.

Samsung je odlučio da proda dve varijante ovog telefona, ali je jedina razlika u tome što jedna ima 6 GB RAM-a, dok druga ima 8 GB. Obe opcije imaju 128GB memorije za skladištenje. Podrška za MicroSD kapacitet ide do 512GB. Naš test primerak je jeftiniji sa 6GB RAM-a i samo njega zvanično možete kupiti u Srbiji.

Povezivanje

Galaxy A9 ima Bluetooth 5, dual-band Wi-Fi 802.11ac, NFC, GPS i GLONASS, i naravno 4G LTE na obe SIM kartice. Ovaj telefon ima geomagnetski senzor koji služi kao kompas, kao i žiroskop, Hall senzor, senzor blizine, senzor ambijentalnog svetla i akcelerometar.

Kvalitet prijema svih vrsta signala je odličan. Razgovori su kao što je i očekivano na visokom nivou, zuvk u slušalici je dosta čist i glasan.

Softver

Naša test primerak pokreće Samsung Experience UI u verziji 9.0 sa Android 8.0 kao osnovnom bazom. Postoji mnogo Samsung-ovih aplikacija, od kojih nekoliko kopira ili zamenjuje Google-ove aplikacije. Kao i obično, naći ćete i Microsoft Office aplikacije i neke treće strane.

Samsung je uklonio gotovo sve iz TouchWiz korisničkog interfejsa i kreirao Samsung Experience UI. Uz uređaj dolazi gomila Samsung-ovih aplikacija. Dobili smo Samsung-ov browser, aplikacije za održavanje uređaja, Galaxy Apps, widgete, Samsung Cloud i Samsung teme.

Sa pozitivne strane, korisnički interfejs na Galaxy A9 (2018) je veoma vizuelno ispoliran i postoji naizgled beskrajna lista korisnih podešavanja. Možete da okrenete redosled Android navigacionih dugmadi na ekranu, izaberete da li ćete ih automatski sakriti ili ih potpuno odbaciti za gestikulacije. Postoji režim igre i režim korišćenja jednom rukom. Neke aplikacije možete pokrenuti kao plutajuće prozore i imati dve instance podržanih aplikacija za razmenu poruka. Jedan veoma zgodan plus je da ako napravite snimak ekrana, ime aplikacije koja je pokrenuta dodaje se u njeno ime datoteke.

Postoji i mnogo prečica i opcija za pristupačnost. Možete čak i podešavati sistemske zvukove i podešavanja kvaliteta zvuka na vrlo visokom nivou. Režim S-Bike i razne druge Samsung funkcije mogu se dodati preko Galaxy Apps prodavnice, ali nisu dostupne po defaultu na Galaxy A9 (2018).

Bixby zahteva Samsung nalog, ali još nije dokazano da ima ikakvu bitnu karakteristiku. Morate da pristanete na desetine ugovora o privatnosti i uslova korišćenja usluga od više trećih strana, a da ih nikada ne vidite, da biste se čak prijavili na svoj Samsung nalog. Postoje još dozvole i odricanja od odgovornosti ako aktivirate Bixby Voice. Bixby Home vas upozorava unapred da vam može slati marketinški spam bez obzira na vaša podešavanja privatnosti negde drugde, a možete se isključiti, ali Bixby početni ekran ima i neke promotivne sadržaje.

Kamera

Naravno, ono što svi žele da znaju je kakav je čeverostruki modul kamere sa zadnje strane. Samsung tvrdi da je Galaxy A9 (2018) prvi telefon na svetu koji se isporučuje sa četiri kamere sa zadnje strane i može izgledati kao trik, ali razlog za četiri kamere je prilično čvrst. Nikada nije postojao standard za telefone sa dvostrukom kamerom. Obično postoji jedna obična primarna kamera, ali druga može imati zum ili širokougaoni objektiv, specijalizovani senzor slabog osvetljenja ili samo senzor dubine. Uvek smo morali da biramo između telefona koji nude bilo koju od ovih mogućnosti, a sada Samsung nudi višestruke u jednom uređaju.

Aplikacija kamere prikazuje skup od tri ikone neposredno iznad okidača. Prebacivanje između širokih, standardnih i zum fotoaparata traje sekundu ili dve. Prebacivanje između kamera je dostupno samo u režimima automatske i optimizovane scene - možemo da razumemo Live Focus, AR Emoji i Panorama modove koji imaju problema, ali činjenica da nećete moći da koristite Pro režim je razočaravajuća.

Kada snimate video, možete početi sa bilo kojom od tri aktivne kamere, ali budite upozoreni da ako je odabrana kamera za zumiranje i dodirnete dugme za snimanje, zapravo ćete početi snimanje putem standardne kamere sa 2x digitalnim zumom. Ovo vam omogućava da se trenutno prebacujete između standardnih i zumiranih prikaza tokom snimanja, ali se ikone uopšte ne menjaju. Nema indikacija da se ne koristi stvarna kamera za zumiranje.

Standardne, zumirane i širokougaone kamere takođe nisu ravnomerno usklađene. Primarni ima senzor od 24 megapiksela i otvor blende f / 1,7 koji je odličan za slabu svetlost. Zum kamera ima 10 megapikselni senzor f / 2.4, a ultra široka kamera dobija samo 8-megapikselni senzor sa istim otvorom f / 2,4. Ne biste trebali da mislite da konačno imate ekvivalent izmenjivih objektiva na pametnom telefonu. U praksi, postoji velika razlika u kvalitetu fotografija koje smo snimili dok smo stajali na istom mestu, sa sve tri kamere.



Široki snimci su najvše zrnasti, sa odmah vidljivim iskrivljenim ivicama. Zumirane fotografije su zapravo prilično dobre, ali neke od naših demo fotki izgledali su pomalo oštro. Kada se prebacite na zum kameru u mraku, Galaxy A9 će je prvo aktivirati, ali u jednom trenutku odmah preći na standardnu kameru i pokazati vam digitalno zumirani okvir. Prvo možete jasno videti tamni okvir na ekranu, koji se onda iznenada osvetli. To se ponekad događalo i tokom dana, pod jakim sunčevim zracima. Kao i kod videa, fizički stavljanjem prsta preko svakog objektiva potvrđuje se koja je kamera aktivna.

Prisilili smo Galaxy A9 (2018) da napravi isti snimak sa zumom i digitalnim zumom na primarnoj kameri, a razlika u kvalitetu je bila jasna. Ručno proveravanje koje je kamera aktivna ubrzo je postalo neprijatno. Na kraju krajeva, nismo dobili mnogo koristi od širokougaonih ili zum kamera tokom noći, i osećali smo se malo izneverenim. Smatramo da postoje slučajevi kada svaka od njih može biti korisna, ali korisnicima je mnogo bolje da se drže primarne kamere većinu vremena.

Ostale karakteristike aparata za kameru uključuju režim dubine koji dobro funkcioniše, mod ulepšavanja i nalepnice AR Emoji. Za video, postoje opcije usporenog kretanja, superslow-motion i hyperlapse. Ne dobijate optičku stabilizaciju slike, ali postoji elektronska stabilizacija osim kada snimate na 4K, širokom HD (2224x1080) ili 1: 1 (1440x1440). Bixby Vision vam omogućava da identifikujete predmete, hranu, etikete boca vina i tekst. Možete da pokrenete web pretragu ili da pokušate da kupite nešto što snimite.

Prednju kameru na ovom telefonu ne treba zaboraviti. Tu je 24-megapikselni, f / 2.0 senzor sa fiksnim fokusom. Snimci su pristojni za telefon po ovoj ceni, ali ne baš spektakularni. Full-HD video zapisi izgledali su dobro, ali bilo je malo lova na fokus.



Baterija

Samsung Galaxy A9 (2018) dolazi sa baterijom kapaciteta od 3800mAh, što je prilično dobro s obzirom na to da ovde imamo veliki ekran koji je ozbiljan potrošač.

Uspeli smo da izvučemo ceo dan, počevši od 9 ujutro i završavajući skoro u ponoć, bez potrebe da posegnemo za punjačem. Tokom tog vremena, igrali smo neke igre oko sat vremena, gledali celovečernji film, koristili dtuštvene mreže i posećivali sajtove. HD video može da emituje čak 12 sati, 57 minuta sa samo jednim punjenjem.

Uređaj poseduje brzo punjenje, ali ne i bežično.


Utisak

Samsung je zasigurno napravilo ozbiljan uređaj i pokazuje novu kreativnu stranu i pobeđuje svoje kineske konkurente na tržištu sa novim funkcijama. Drugi nisu daleko iza, ali se nadamo da je ovo početak nove jake faze inovacija. Ako je A serija već sada ovako dobra, S serija će doneti još bolje karakteristike.

Četiri kamere Samsung Galaxy A9 (2018) još uvek ne predstavljaju mnogo - dobijate malo svestranosti i mogu ponekad da vam pomognu, ali mi ne bismo na ovo gledali kao na nešto specijalno. Na stranu kamera, ovo je kompetentan telefon koji daje odlične performanse i izgleda dobro. Ako tražite veliki i dobar telefon, sa cenom nižom od flagship modela, ne gledajte dalje.

Ako vam nije stalo do sirovih performansi i zaista želite da probate nešto novo i malo drugačije, Galaxy A9 (2018) može da bude izuzetno interesantan uređaj.

Uređaj na test ustupio: Samsung Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
2
  1. Анониман kaže,

    Ocekivao sam vise od kamera, ovako je prosecan


  2. Анониман kaže,

    Posle zadnjeg apdejta, isključivo za kamere, kvalitet fotografija se znatno poboljšao. Telefon je u rangu skupljih telefona i veoma sam zadovoljan mogućnostima. Android Pie se očekuje u Aprili 2019. i trenutno je u fazi testiranja.
    Ko želi da se bavi fotografijom, neka kupi foto aparat. Samsung A9 je prvenstveno telefon.


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.