SAD podigle nekoliko optužnica protiv Huawei-ja i zatražile izručenje Meng Wanzhou


Meng Wanzhou, finansijska direktorka Huawei-ja koja već gotovo dva meseca u Kanadi čeka ekstradicioni postupak, mogla bi da bude izručena SAD-u. Tamošnje Ministarstvo pravosuđa preksinoć je objavilo kako je podiglo više optužnica protiv nje i njene kompanije, te je i službeno zatražilo njeno izručenje od kanadskih vlasti. SAD su Huawei optužile za urotu i kršenje ekonomskih sankcija koje su nametnute Iranu, i to tako što su toj državi preko jedne od svojih filijala prodavali američku tehnologiju.

Kaznene prijave u SAD-u terete Wanzhou i da je zatajila veze Huawei-ja i spomenute filijale Dodatno, tu su i optužbe za krađu tehnologije za testiranje telefona od T-Mobile-a. Prema toj optužbi dvojica zaposlenih Huawei-ja iz laboratorije ovog telekoma ukrali robotsku ruku koja se smatra tajnom i zaštićenom tehnologijom. Kradljivci su to navodno učinili prema naredbi s vrha kompanije, koja je htela da dobije više informacija o tehnologijama T-Mobile-a.

Navodno je kompanija čak uvela i program nagrađivanja zaposlenih koji su "pribavljali" informacije od konkurenata. Sve ovo događalo se najmanje od 2013. godine do današnjih dana.

Meng Wanzhou je lično optužena za kršenje sankcija Iranu, i na temelju tih optužbi SAD će pokušati isposlovati njeno izručenje. Iz Kine su već optužbe nazvali nepravednima i, kao i Huawei, odbacuju svaku mogućnost krivice.

Huawei je objavio i svoje saopštenje:

"Jako smo razočarani što je SAD odlučio da podigne tužbu protiv Huaweij-a. Nakon što je u SAD-u uhapšena naša zaposlena, gđa Meng, tražili smo saradnju i dijalog sa američkim ministarstvom pravosuđa i istražnim telima, ali zahtev je odbijen bez ikakvog objašnjenja. Optužbe za krađu poslovnih tajni koje se stavljaju na teret gđi Meng već su bile predmet građanske tužbe u kojoj porota nije utvrdila nikakvu štetu niti zlonamerno postupanje. Izričito odbacujemo optužbe da su kompanija, njene filijale ili saradnici počinili bilo koji od prekršaja navedenih u optužnici, kao si sve što se stavlja na teret gđi Meng, a verujemo da će isti zaključak doneti i američki sudovi.“

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.