Samsung i Apple dominiraju tržištem premium pametnih telefona


Kompanija Counterpoint Research objavila je rezultate svoje analize tržišta pametnih telefona u trećem kvartalu 2018. godine. Ovaj put naglasak je stavljen na sektor premium pametnih telefona, dakle mobilnih uređaja s cenom iznad 400 američkih dolara.

Za razliku od celokupnog tržišta pametnih telefona koje već neko vreme stagnira, premium sektor i dalje beleži dobre rezultate. Za poređenje, dok celokupno tržište pametnih telefona beleži pad od 5% na godišnjem nivou u isto vreme premium sektor istog tržišta beleži rast od 19% na godišnjem nivou.

Prema Counterpointu, za takav rast je ponajpre zaslužan Apple sa svojim iPhone-ima, ali i neki kineski proizvođači sa svojim premium uređajima (na primer Oppo i Vivo).

Tržištem premium pametnih telefona dominiraju kompanije Apple i Samsung. Vodeći Apple na tom tržištu ima udeo od 47%, dok se Samsung nalazi na drugom mestu s udelom od 22%. Na trećem mestu se nalazi Huawei sa udelom od 12%, nakon čega slede Vivo i Oppo (oba sa udelom od 5%) te na kraju kompanija Xiaomi sa udelom od 3%.

Na samom tržištu premium pametnih telefona nadmeće se oko 40 različitih proizvođača, ali pet proizvođača spomenutih u prethodnoj rečenici zaslužno je za 89% isporučenih uređaja u ovom segmentu. Ipak u segmentu ostalih proizvođača u premium segmentu tržišta valja izdvojiti OnePlus (zahvaljujući njegovom OnePlus 6 modelu) te Google (koji sa svojim Pixel uređajima postiže uspeh u Severnoj Americi i tržištima Zapadne Evrope).

Izdvojili se specifično segment pametnih telefona od 400 do 600 američkih dolara, u njemu dominira Samsung sa udelom od 25%, sledi Apple sa udelom od 21%, dok Huawei u ovom segmentu ima udeo od 17%. U segmentu od 600 do 800 američkih dolara dominiraju Samsung i Apple koji zajedno imaju udeo od 81%, dok u segmentu iznad 800 američkih dolara dominira kompanija iz Cupertina sa udelom od 79%.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.