Samsung-u odobren patent za pametnu majicu


Krajem prošle nedelje, tačnije 24. januara 2019. godine WIPO (World Intellectual Property Organization) je Samsung-u odobrio patent vezano uz izradu pametne majice. Slobodni prevod naziva patenta glasio bi "Elektronski uređaj i način upravljanja istim".

U patentu se opisuje pametna majica koja pomoću većeg broja senzora može odrediti zdravstveno stanje korisnika, pogotovo u kakvom se stanju nalaze korisnikova pluća. Pametna majica preko senzora može da čuje zvukove koji nastaju tokom disanja i pritom odredi ima li korisnik neku od plućnih bolesti ili ne.



Takođe senzori mogu da prate i učestalost i snagu disanja, a kako je pametna majica povezana s telefonom korisnik sve podatke odmah ima i na uvid. Prema patentu majica može da detektuje boluje li korisnik od upale pluća, bronhitisa, astme ili COPD-a (hronična opstruktivna plućna bolest).

Za što tačnije podatke majica mora znati medicinsku istoriju korisnika, njegovu uzrast, pol i visinu. Pametna majica bi na temelju prikupljenih podataka trebala korisniku dati uvid u njegovo zdravstveno stanje te savetovati ga o daljnjim koracima koje bi po pitanju zdravlja trebao da preduzme.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.