U javnost procurela baza sa 773 miliona e-mailova i lozinki


Bezbednosni stručnjak Troy Hunt objavio je kako je neko nepoznat prikupio, odnosno ukrao, čak 773 miliona e-mail adresa sa pripadajućim lozinkama te ih dao na raspolaganje hakerima. Ova baza podataka "teži" oko 87 gigabajta i bila je postavljena na cloud servis MEGA, odakle je u međuvremenu uklonjena. Sve ove mailove sada se može dobiti na razne druge načine, a ono što je bitno jest da su autentični i da dolaze sa pripadajućim lozinkama – što predstavlja bezbednosni rizik za sve čije su se adrese našle na ovom popisu.

Ovo je jedan od najvećih ovakvih događaja u istorji, a Hunt je ogromnu listu hakovanih mailova i lozinki nazvao Collection #1. Za sada se smatra da su podaci došli iz više izvora, kako onih za koje se zna da su hakovani kao i iz onih za koje se to još uvek ne zna.

Iako curenje ovakvih podataka nije ništa novo, nije zgorega ponoviti: koristite snažne lozinke, redovno ih menjajte, ili koristite neki password manager". Ukoliko želite da proverite da li je neka od vaših e-mail adresa kompromitovana najnovijim curenjem podataka, to vrlo lako možete učiniti na servisu Have I been Pwned?. Javi li vam ova stranica da vam je mail nedavno kompromitiran, svakako prominite lozinku koju za njega koristite, a istu kombinaciju maila i lozinke nemojte "reciklirati" na drugim internet servisima.

Mailovi iz baze Collection #1 dodati su na ovaj servis, a Hunt je na svih 773 miliona adresa poslao obaveštenje o tome da su iste kompromitovane.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.