Ukupna prodaja telefona je pala, ali premium segment raste


Zadnjih nekoliko meseci mediji bruje o smanjenoj količini prodanih telefona u svetu, a neki idu toliko daleko da procenjuju i apokalipsu. Da je ukupna brojka prodatih uređaja smanjena, uopšte nije sporno, jer je tržište već barem pet godina prilično zasićeno.

Međutim, kao što to u Apple-u vole da poentiraju, nije sve u količini prodanih primeraka, već i u njihovoj ceni, pa je tako Counterpoint Research za decembar 2018. godine izbacio statistiku iz koje je vidljiv rast prodaje skupljih uređaja.

Nakon što je tržište volumenom možda dosegnulo vrhunac, sada se polako profilira, i to upravo onako kako proizvođačima najviše odgovara – sve se više prodaju skuplji uređaji, koji automatski donose i veću zaradu.

Tako je u decembru ukupna isporuka smartfona pala za 3% u odnosu na godinu ranije, a onih jeftinijih od 200 dolara 10%. S druge strane, prodaja uređaja skupljih od 400 dolara narasla je za čak 18%.



U segmentu najskupljih, Apple ubedljivo drži 51% udela, a Samsung 22%, dok je na trećem mestu Huawei sa 10% tržišnog kolača. Isto tako treba reći da u cenovnom razredu iznad 800 dolara Apple drži impresivnih 80% tržišta.

Naravno, radi se o trenutnoj situaciji koja je, s obzirom na dinamičnost tržišta, podložna brzim i britkim promenama, tako da za godinu dana lestvica može izgledati drugačije, a u društvo najjačih se mogu upisati i neki drugi igrači.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.