USB-C dobija zaštitu protiv zlonamernog koda


Od kada je USB ulaz u upotrebi, stručnjaci za računarsku bezbednost upozoravaju na mogućnost prenošenja zlonamjernog koda na uređaje već samim priključivanjem zaraženog USB punjača ili uređaja.

Kako sve više uređaja na svetu koristi USB-C ulaze za povezivanje, punjenje, prenošenje podataka i slično, iz neprofitne organizacije USB Implementers Foruma (USB IF) odlučili su da pokrenu sopstveni USB-C autentifikacioni program.

Ideja je "domaćinu" odnosno uređaju u koji se uključuje USB-C kabal ili uređaj dati mogućnost da se zaštiti od neprikladnih USB punjača i tako smanji rizik zaraze zlonamernim kodom.

Sve bi se to trebalo događati automatski, čim se USB uređaj, kabal ili punjač spoje na uređaj i bez bilo kakva dodatnog angažmana korisnika.

A da je tako nešto potrebno, pokazao je i Google, koji je za svoje Chromebook uređaje već osmislio USBGuard, bezbednosnu funkciju koja štiti uređaje od zlonamjernog koda u USB uređajima. I Apple je takođe predstavio sličnu funkciju koja automatski blokira bilo kakvu aktivnost putem USB ulaza ako je uređaj neaktivan više od sata.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.