Zuckerberg: Ne prodajemo podatke korisnika

Sledećeg meseca Facebook će napuniti 15 godina. Tim rečima započinje kolumna koju je za Wall Street Journal napisao osnivač te društvene mreže Mark Zuckerberg. Njegova namera je u ovom autorskom tekstu pojasniti sadašnju situaciju i poslovnu politiku svoje kompanije, za koju navodi da je na usluzi svima i pomaže da poveže ljude iz celog sveta.

Usluge Facebook-a korisnicima su besplatne i finansiraju se kroz prikazivanje ciljanih oglasa, što ponekad izgleda "mutno". Stoga Zuckerberg želi ovom objavom učiniti taj proces sasvim transparentnim. Napisao je eksplicitno da Facebook ne prodaje korisničke podatke. To bi, kaže, bilo u suprotnosti sa njihovim interesima, jer dok samo oni imaju te podatke mogu oglašivačima nuditi jedinstvenu uslugu. Isto tako, sami korisnici imaju potpunu kontrolu nad svojim podacima koji se koriste za plasiranje ciljanih oglasa.

Spominjao je i borbu protiv "smeća" kao što su besmislene clickbait objave, te sadržaj koji može naštetiti ljudima i deliti ih po nekoj osnovi. Svemu ovome nije mesto na Facebook-u, kaže njegov šef, jer ne proizvodi pozitivno iskustvo za korisnike a oglašivači se uz takve sadržaje ne žele vezati.

Transparentnost, izbor i kontrola glavni su principi po kojima Facebook želi da funkcioniše u ostvarenju svoje misije da svima donese tehnologiju i samim time moć izražavanja i širenja poslovanja putem ove društvene mreže, zaključio je Zuckerberg.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.