15 godina Facebook-a


Već verovatno vrlo dobro znate priču o nastanku Facebook-a. Mark Zuckerberg je još 2003. godine počeo da vodi web stranicu Facemash koja je njemu i kolegama sa Harvarda trebala da omogući rangiranje devojaka po privlačnosti. Stranica je radila tek nekoliko dana unutar univerziteta, kada ju je vodstvo ugasilo zbog kršenja privatnosti i autorskih prava na fotografije. Nakon toga Zuckerberg je krenuo sa izradom "Face booka", digitalne verzije harvardskog imenika koja je uključivala podatke o studentima.

U januaru 2004., ohrabren jednim pozitivno intoniranim člankom o ovom servisu, tada 19-godišnji Zuckerberg je počeo da radi na novom servisu koji je nazvao TheFacebook. Stranica je prvi put u javnost puštena na dan, 4. februara te godine.

TheFacebook je isprva bio dostupan samo studentima Harvarda, ali se vrlo brzo, već u martu, proširio na univerzitete Columbia, Stanford i Yale. Motiv za širenje bio je ogroman interes, odnosno činjenica da je u manje od mesec dana preko polovine studenata Harvarda imalo profil na ovom servisu.

Sredinom iste godine Zuckerbergu se pridružio osnivač Napster-a Sean Parker, a dobili su i investiciju suosnivača PayPal-a Petera Thiela. 2005. godine preimenovali su servis u Facebook, proširili se na srednje škole i nastavili s prikupljanjem investicija, da bi 2006. otvorili društvenu mrežu za sve korisnike – i počeli da osvajaju svet.

Danas Facebook ima preko 2,2 milijarde mesečno aktivnih korisnika, tržišna kapitalizacija kompanije je gotovo pola biliona dolara, a njegov osnivač Mark Zuckerberg već je duže vremena jedan od 5 najbogatijih ljudi na svetu sa trenutnim bogatstvom procenjenim na 61,7 milijardi dolara.

Uz ovaj rast neminovno su vezani i skandali. Od tužbe braće Winklevoss zbog krađe ideje u samom početku pa sve do današnjih dana kada Facebook neretko kompromituje privatne podatke ili oni završe u rukama "analitičara" upitnih namera, najveća društvena mreža se na svetu – htela, ne htela – nametnula kao jedan od glavnih faktora u političkom, društvenom i medijskom životu. Njome danas komuniciraju slavne osobe, političari, jednako kao i "obični ljudi", Facebook se koristi za uticaj na glasače, njime se šire prave, ali i lažne vesti, i uopšteno postao je mesto na kojem se okuplja celi svet.

Zuckerberg je danas posvećen primarno "popravljanju" ove mreže, ispravljanju svih loših stvari koje se tamo odvijaju, pokušava korisničko iskustvo učiniti pozitivnim i prijatnim, te istodobno smanjiti negativan uticaj koji loše pojave na Facebook-u imaju na društvo.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.